Acceptance and Commitment Therapie (ACT) is een vorm van therapie waarbij het aanvaarden van (onverklaarde) klachten centraal staat (acceptatie). Iemand leert om het zinloze gevecht met (vervelende) emoties, gedachten en lichamelijke sensaties waar mogelijk te stoppen. ACT is een empirisch ondersteunde transdiagnostische benadering die mindfulness-processen en gedragsveranderingsprocessen omvat. Een systematische review en meta-analyse heeft de werkzaamheid beoordeeld van op internet gebaseerde ACT (iACT) voor depressieve symptomen, angst, stress, psychische problemen en kwaliteit van leven (QoL).
Resultaten
In totaal voldeden 39 RCT’s aan de inclusiecriteria. Meta-analyses vonden kleine effecten van iACT op depressieve symptomen, angst, stress, psychische problemen en kwaliteit van leven bij de onmiddellijke posttest en follow-up. Er was geen significant effect van iACT op stress bij de follow-up. Subgroepanalyses toonden kleine tot middelgrote effecten van iACT op alle uitkomsten bij de onmiddellijke posttest en follow-up in vergelijking met de passieve controlegroepen. Daarentegen vonden subgroepanalyses die iACT vergeleken met actieve controlegroepen geen verschillen tussen groepen op het gebied van stress, psychische problemen en kwaliteit van leven bij de onmiddellijke posttest of op depressieve symptomen, angst en stress bij de follow-up.
Conclusie
De bevindingen van de studie dragen bij aan de hoeveelheid bewijsmateriaal met betrekking tot de effecten van iACT op depressieve symptomen, angst, stress, psychische problemen en kwaliteit van leven en kunnen in elke populatie worden toegepast, aangezien ACT een transdiagnostische benadering is. Er zijn maar weinig onderzoeken die iACT hebben vergeleken met actieve controlecondities, met name voor stress en psychische problemen bij de onmiddellijke posttest en follow-up. Bovendien varieerden de actieve controlecondities tussen de opgenomen onderzoeken. Verdere studies van hoge kwaliteit zijn nodig om beter te begrijpen of iACT vergelijkbaar of superieur is aan andere evidence-based interventies, zoals cognitieve gedragstherapie, bij het verminderen van depressieve symptomen, angst, stress en psychische problemen en het verbeteren van de kwaliteit van leven.
[zotpress items=”{9309347:XB8BPWSK}” style=”vancouver”]