vrijdag, mei 24, 2024

“Wat doen gewone antidepressiva echt? Zijn het gewoon placebo’s?”

Gerelateerde artikelen


Antdepressiva zijn de meest voorkomende klasse medicijnen die in de psychiatrie worden voorgeschreven. Er is veel discussie rondom deze middelen, met zelfs populaire artikelen die benadrukten dat het misschien gewoon placebo’s met bijwerkingen zijn. Maar is dit echt zo? Waarschijnlijk niet, aldus Tommaso Barba, onderzoeker bij het Centre for Psychedelic Research, onderdeel van Imperial College London.

-Als je naar de eerste grafiek kijkt, die de relatieve werkzaamheid van de meest populaire antidepressiva laat zien, lijken ze allemaal een zeer vergelijkbare werkzaamheid te hebben.  Dit is vrij opmerkelijk, aangezien de meeste van deze medicijnen op totaal verschillende receptoren werken. Dit suggereert dat er mogelijk een gemeenschappelijk mechanisme achter de effecten zit, dat niet alleen farmacologisch verklaarbaar is.

-Een andere studie (2e) laat zien dat wanneer je ratten depressief maakt, je ze in een positieve conditie brengt en ze antidepressiva of placebo geeft, de ratten het beter doen op de eerste.  Als je ze echter in een verarmde conditie brengt en ze antidepressiva geeft, lijken ze het slechter te doen dan wanneer ze een placebo kregen.

-Een heranalyse van de grootste depressiestudie ooit (3e) gaf aan dat het verhogen van de dosis antidepressiva bij psychiatrische patiënten alleen werkt bij mensen met een positieve sociaaleconomische achtergrond.  Bij minder positieve omstandigheden, zal het verhogen van de dosis Prozac niet veel voor iemand betekenen.  Wanneer je in een positieve omgeving bent en er een verschil is tussen hoe jij je voelt en hoe je zou verwachten dat iemand in jouw omgeving zich voelt, zullen hogere doses antidepressiva je waarschijnlijk beter doen voelen.

OOK INTERESSANT:   Multidisciplinaire Verkenning Stoppen met Psychofarmaca

– Van psychotherapie is aangetoond dat het de enige psychiatrische behandeling is waarvan de voordelen grotendeels aanhouden na de behandeling, en de effecten ervan zijn detecteerbaar met behulp van biologische en neuro-imaging technieken (4e).

Antidepressiva werken waarschijnlijk door staten van verhoogde omgevingsgevoeligheid te creëren, die voor interpretatie vatbaar zijn. Die interpretatie zal echter afhangen van verwachtingen en persoonlijke verhalen. Daarom werken ze het beste in combinatie met gesprekstherapie en ondersteunende omgevingen. Het zijn waarschijnlijk meer dan placebo’s, maar als depressie slechts een chemische onevenwichtigheid was en deze medicijnen het antwoord waren, zouden we niet in de geestelijke gezondheidscrisis zitten waarin we momenteel leven.

(Dit artikel is met toestemming van Tommaso Barba, onderzoeker bij het Centre for Psychedelic Research, Imperial College London, overgenomen en vertaald voor gebruik in PSYMAG).

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Antdepressiva zijn de meest voorkomende klasse medicijnen die in de psychiatrie worden voorgeschreven. Deze medicijnen stonden aan de top van een sterke controverse, met populaire artikelen die benadrukten dat het misschien gewoon placebo's met bijwerkingen zijn. Maar is dit echt zo? Waarschijnlijk niet.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen