woensdag, mei 22, 2024

VSDT versus EMDR bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis

Gerelateerde artikelen

Een recent onderzoek heeft de effectiviteit van Visual Schema Displacement Therapy (VSDT) vergeleken met Eye Movement Desensitization en Reprocessing (EMDR) therapie en een wachtlijstcontroleconditie bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

VSDT

Visual Schema Displacement Therapy (VSDT) is een therapeutische benadering die elementen van cognitieve gedragstherapie (CGT), eye movement desensitization and reprocessing (EMDR) en visualisatietechnieken combineert. Het wordt voornamelijk gebruikt voor de behandeling van trauma-gerelateerde stoornissen, waaronder posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Belangrijke punten over VSDT:

Techniek

VSDT omvat het identificeren en herstructureren van negatieve visuele beelden die geassocieerd worden met traumatische herinneringen. De therapeut helpt het individu tijdens visualisatie en begeleide verbeelding om deze verontrustende beelden te vervangen door meer adaptieve en positieve beelden.

Proces

Tijdens VSDT-sessies worden individuen begeleid om traumatische herinneringen opnieuw te ervaren terwijl ze bilaterale stimulatie uitvoeren, zoals oogbewegingen of tikken. Dit proces heeft tot doel de emotionele lading van de traumatische herinnering te verminderen en deze op een minder verontrustende manier te verwerken.

Voordelen

VSDT kan individuen helpen de intensiteit van traumatische herinneringen te verminderen, emotionele stress te verminderen en cognitieve herstructurering te bevorderen. Het kan leiden tot een gevoel van meer veiligheid, controle en empowerment.

Effectiviteit

Hoewel VSDT wordt beschouwd als een veelbelovende benadering voor traumabehandeling en de eerste resultaten veelbelovend zijn, is er meer onderzoek nodig om de effectiviteit ervan te bevestigen in vergelijking met andere evidence-based therapieën zoals CGT en EMDR.

Therapeutische Omgeving

VSDT wordt meestal uitgevoerd door getrainde geestelijke gezondheidsprofessionals, zoals psychologen of therapeuten, in een veilige en ondersteunende omgeving.

OOK INTERESSANT:   Stopzetting van psychofarmaca

Beperkingen

Zoals bij elke therapeutische benadering is VSDT mogelijk niet geschikt voor iedereen en kunnen individuele reacties op de behandeling variëren. Het is belangrijk om persoonlijke voorkeuren en behoeften in overweging te nemen bij het kiezen van een therapiebenadering.

Studie

Het onderzoek omvatte 46 volwassenen met PTSS, die willekeurig werden toegewezen aan VSDT, EMDR-therapie of een wachtlijstcontrole, waarbij ze zes sessies van 90 minuten ontvingen.

Uit de resultaten bleek dat VSDT effectief was in het verminderen van PTSS-symptomen, met geen verschil in effectiviteit in vergelijking met EMDR-therapie. Beide therapieën presteerden beter dan de wachtlijstcontrole. Bovendien resulteerde zowel VSDT als EMDR-therapie in vermindering van depressieve en algemene psychopathologische symptomen.

Het onderzoek toonde ook aan dat VSDT veilig en haalbaar was als klinische psychotherapie, zonder nadelige gebeurtenissen. Bij de 3-maanden follow-up voldeden aanzienlijke percentages van de deelnemers niet meer aan de diagnostische criteria voor PTSS.

De onderzoekers concluderen dat VSDT een waardevolle therapeutische optie is die vergelijkbaar is met EMDR, met aanzienlijke verbeteringen in PTSS-symptomen en zonder verschil in effecten op depressieve symptomen en algemene psychopathologie.

Aanvullend onderzoek naar de werkingsmechanismen van VSDT is nodig om de levering en effectiviteit verder te optimaliseren. Hoewel het onderzoek enkele beperkingen kende, zoals de beperkte steekproefgrootte en focus op korte- en middellangetermijnresultaten, biedt het waardevolle inzichten in de effectiviteit en veiligheid van VSDT als behandeloptie voor PTSS.

Referentie

Matthijssen SJMA, Brouwers TC and de Jongh A (2024) Visual Schema Displacement Therapy versus Eye Movement Desensitization and Reprocessing therapy versus waitlist in the treatment of post-traumatic stress disorder: results of a randomized clinical trial. Front. Psychiatry 15:1377108. doi: 10.3389/fpsyt.2024.1377108

OOK INTERESSANT:   Combinatie van ketamine en psychotherapie voor de behandeling van posttraumatische stressstoornis

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een recent onderzoek heeft de effectiviteit van Visual Schema Displacement Therapy (VSDT) vergeleken met Eye Movement Desensitization en Reprocessing (EMDR) therapie en een wachtlijstcontroleconditie bij de behandeling van posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen