woensdag, mei 22, 2024

Vortioxetine versus desvenlafaxine bij patiënten met depressieve stoornis met gedeeltelijke respons op SSRI-therapie

Gerelateerde artikelen

In een nieuwe studie is de werkzaamheid van vortioxetine vergeleken met de serotonine-norepinefrineheropnameremmer (SNRI) desvenlafaxine bij patiënten met depressieve stoornis die een gedeeltelijke respons ervaren op de initiële behandeling met een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI).

Vergeleken met de SNRI desvenlafaxine, werd vortioxetine geassocieerd met significant hogere percentages CGI-S-remissie, beter dagelijks en sociaal functioneren en grotere tevredenheid over de behandeling bij patiënten met MDD en gedeeltelijke respons op SSRI’s. Deze bevindingen ondersteunen het gebruik van vortioxetine vóór SNRI’s in het behandelalgoritme bij patiënten met ernstige depressie.

Key Points

 • Directe onderzoeken naar antidepressiva bij patiënten met depressieve stoornis (MDD) zijn zeldzaam, vooral bij patiënten die gedeeltelijk of niet reageren op eerdere therapie.
 • Selectieve serotonineheropnameremmers (SSRI’s) worden vaak gebruikt als initiële behandeling, maar ongeveer 50% van de patiënten reageert niet adequaat.
 • Restsymptomen en gedeeltelijke respons zijn geassocieerd met een ernstiger beloop van depressie, slechtere uitkomsten en verminderde tevredenheid over de behandeling.
 • Klinische richtlijnen bevelen aan om over te stappen op een antidepressivum uit een andere klasse als de initiële therapie niet effectief is.
 • Serotonine-noradrenalineheropnameremmers (SNRI’s) worden meestal gebruikt als tweedelijnstherapie, maar ze hebben vergelijkbare werkingsmechanismen en bijwerkingen als SSRI’s.
 • Vortioxetine, een multimodaal antidepressivum, is effectief gebleken bij het behandelen van de verschillende symptomen van MDD en het verbeteren van functionele en beroepsuitkomsten.
 • Vortioxetine heeft in eerdere studies een superieure werkzaamheid aangetoond in vergelijking met venlafaxine en duloxetine.
 • De VIVRE-studie vergeleek de werkzaamheid van vortioxetine versus desvenlafaxine bij patiënten met MDD die een gedeeltelijke respons hadden op de initiële SSRI-therapie.
 • De onderzoeksopzet omvatte 603 patiënten in 12 landen en evalueerde verschillende beoordelingen en eindpunten.
 • Zowel vortioxetine als desvenlafaxine vertoonden vergelijkbare verminderingen van depressieve symptomen in week 8, maar vortioxetine had een hogere mate van symptomatische en functionele remissie.
 • De studie concludeerde dat vortioxetine een geschikt alternatief kan zijn voor SNRI’s bij patiënten met een gedeeltelijke respons of geen respons op de initiële SSRI-therapie.
OOK INTERESSANT:   Evidence-based voorschrijven van medicijnen bij ADHD: waar staan ​​we in 2023?

McIntyre RS, Florea I, Pedersen MM, et al. Head-to-head comparison of vortioxetine versus desvenlafaxine in patients with major depressive disorder with partial response to SSRI therapy: results of the VIVRE study. J Clin Psychiatry. 2023;84(4):23m14780.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een nieuwe studie is de werkzaamheid van vortioxetine vergeleken met de serotonine-norepinefrineheropnameremmer (SNRI) desvenlafaxine bij patiënten met depressieve stoornis die een gedeeltelijke respons ervaren op de initiële behandeling met een selectieve serotonineheropnameremmer (SSRI).

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen