vrijdag, mei 24, 2024

Via internet geleverde interventies voor persoonlijkheidsstoornissen

Gerelateerde artikelen

Er bestaan effectieve therapieën om persoonlijkheidsstoornissen te behandelen, maar ze zijn tijdrovend, kostbaar en moeilijk op te schalen. Levering via internet zou de schaalbaarheid van effectieve behandelmethoden kunnen vergemakkelijken. In een nieuwe review wordt het bestaande bewijs samengevat met betrekking tot psychotherapie via internet voor persoonlijkheidsstoornissen. Hieruit blijkt dat internetinterventies voor persoonlijkheidsstoornissen nog steeds onderbelicht zijn, hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn.

Elf studies zijn in de review[zotpressInText item=”{9309347:2WKTCPPL}” format=”%num%” brackets=”yes”] geïncludeerd. De meerderheid richtte zich specifiek op borderline persoonlijkheidsstoornis en de andere drie op persoonlijkheidsstoornissen in het algemeen. De meest toegepaste interventie was het toevoegen van een mobiele app aan een conventionele evidence-based face-to-face behandeling zoals dialectische gedragstherapie (DGT). De meeste interventies bevonden zich nog in de ontwikkelings- en proeffase; slechts twee RCT’s werden gevonden. Bruikbaarheid en patiënttevredenheid waren in alle onderzoeken matig tot hoog. Drie studies hebben een significante afname van symptomen van borderline persoonlijkheidsstoornis aangetoond.

De meeste gevonden onderzoeken waren pilot- of haalbaarheidsstudies, waarbij de meeste betrekking hadden op mobiele apps die werden aangeboden naast een persoonlijke behandeling. De add-ons werden door patiënten als haalbaar, acceptabel en nuttig beoordeeld. Slechts 45% van de geïncludeerde onderzoeken rapporteerde veranderingen in symptomen, d.w.z. vermindering van symptomen en afwezigheid van bijwerkingen.

Internetinterventies voor persoonlijkheidsstoornissen zijn nog steeds onderbelicht, hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn. De resultaten moedigen ook toekomstig onderzoek aan in termen van het ontwikkelen van internetinterventies als aanvulling op bestaande behandelingen, evenals het werken aan het creëren en testen van meer omvattende internet-geleverde behandelingen voor persoonlijkheidsstoornissen.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

OOK INTERESSANT:   Psilocybine verhoogt de hersenconnectiviteit bij mensen met depressie na gebruik

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een nieuwe review wordt het bestaande bewijs samengevat met betrekking tot psychotherapie via internet voor persoonlijkheidsstoornissen. Hieruit blijkt dat internetinterventies voor persoonlijkheidsstoornissen nog steeds onderbelicht zijn, hoewel de eerste resultaten veelbelovend zijn.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen