vrijdag, mei 24, 2024

Veiligheid en werkzaamheid van desvenlafaxine versus sertraline bij depressie

Gerelateerde artikelen

In een recente studie zijn desvenlafaxine en sertraline met elkaar vergeleken op gebied van veiligheid en werkzaamheid bij de behandeling van depressie.

De patiënten bij wie een depressieve stoornis was vastgesteld volgens de criteria van de Diagnostic and Statistical Manual of Mental Disorders (DSM-5), werden in het onderzoek[zotpressInText item=”{9309347:9BY87L74}” format=”%num%” brackets=”yes”] opgenomen en in twee groepen verdeeld. De ernst van depressie bij deze patiënten werd geëvalueerd met behulp van de Beck Depression Inventory en de Hamilton depressieschaal (HAM-D) voor en na de behandeling (vier weken).


Ongeveer 64% van de deelnemers (n=81) aan de studie bestond uit mannen en 36% was vrouw. Het merendeel van de patiënten in de desvenlafaxinegroep kreeg een dosering van 100 mg en het merendeel van de patiënten in de sertralinegroep kreeg een dosering van 50 mg.


Zowel sertraline als desvenlafaxine toonden werkzaamheid bij de behandeling van depressie en werden goed verdragen. Sertraline liet een betere klinische uitkomst zien in vergelijking met desvenlafaxine. Een grotere gerandomiseerde vergelijkende klinische studie wordt door de onderzoekers aanbevolen om de superieure werkzaamheid en verdraagbaarheid van deze geneesmiddelen vast te stellen.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

OOK INTERESSANT:   Potentiële verhoging van zelfmoordrisico met Daridorexant

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een recente studie zijn desvenlafaxine en sertraline met elkaar vergeleken op gebied van veiligheid en werkzaamheid bij de behandeling van depressie.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen