woensdag, mei 22, 2024

Trauma tijdens de kindertijd verdrievoudigt het risico op een ernstige psychische stoornis op volwassen leeftijd

Gerelateerde artikelen

Jeugdtrauma verhoogt het risico om later gediagnosticeerd te worden met een psychische stoornis aanzienlijk. Voor kinderen die emotionele mishandeling hebben meegemaakt, is angst de meest voorkomende stoornis. Trauma verhoogt ook het risico op psychose, obsessieve-compulsieve en bipolaire stoornis. En veelzeggend is dat degenen die tijdens hun kinderjaren een trauma meemaakten, 15 keer meer kans hadden om later in hun leven de diagnose borderline-persoonlijkheidsstoornis te krijgen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience.
Het is het sterkste bewijs tot nu toe dat psychologisch trauma echt een risicofactor is om later een psychische stoornis te krijgen.

De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience.

De studie analyseert de veertien reviews en meta-analyses die tot nu toe in gespecialiseerde tijdschriften over dit onderwerp zijn gepubliceerd, en is de eerste die rekening houdt met het volledige scala van bestaande psychische stoornissen. In totaal omvatten de geanalyseerde onderzoeken meer dan 93.000 gevallen, waaruit een direct verband blijkt tussen het lijden van psychologisch trauma op kinderleeftijd en het risico op het ontwikkelen van een mentale pathologie later in het leven.

De meest voorkomende trauma’s uit de kindertijd zijn emotioneel, fysiek en seksueel misbruik, evenals emotionele of fysieke verwaarlozing en pesten, hoewel er nog vele andere zijn. Trauma op volwassen leeftijd wordt ook geassocieerd met een viervoudige toename van het risico op een latere psychische stoornis. De onderzoekers wijzen er echter op dat er minder bewijs is voor dit type pathologie.

Implicaties
Het is noodzakelijk om de patiënt door zijn levensgeschiedenis te leiden, om echt te bekijken wat er met hem is gebeurd. Vaak vragen we ons als behandelaren af wat niet werkt, maar niet wat er in iemands leven is gebeurd, omdat dit het oprakelen van potentieel pijnlijke onderwerpen vereist en het daarom wordt vermeden.

Hogg, B., Gardoki-Souto, I., Valiente-Gómez, A. et al. Psychological trauma as a transdiagnostic risk factor for mental disorder: an umbrella meta-analysis. Eur Arch Psychiatry Clin Neurosci (2022). https://doi.org/10.1007/s00406-022-01495-5

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Jeugdtrauma verhoogt het risico om later gediagnosticeerd te worden met een psychische stoornis aanzienlijk. Voor kinderen die emotionele mishandeling hebben meegemaakt, is angst de meest voorkomende stoornis. Trauma verhoogt ook het risico op psychose, obsessieve-compulsieve en bipolaire stoornis. En veelzeggend is dat degenen die tijdens hun kinderjaren een trauma meemaakten, 15 keer meer kans hadden om later in hun leven de diagnose borderline-persoonlijkheidsstoornis te krijgen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience. Het is het sterkste bewijs tot nu toe dat psychologisch trauma echt een risicofactor is om later een psychische stoornis te krijgen.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen