In een systematische review en meta-analyse zijn de trajecten van depressie en angst bij mensen met chronische ziekten onderzocht. Het doel van het onderzoek was om te begrijpen hoe de symptomen van depressie en angst veranderen over de tijd bij mensen met chronische ziekten. Onderzoekers hebben gekeken naar verschillende studies die de symptomen van depressie en angst hebben gemeten bij mensen met verschillende chronische ziekten, zoals kanker, chronische pijn en diabetes.
Uit het onderzoek blijkt dat de meeste mensen met chronische ziekten een stabiel niveau van emotionele nood ervaren, wat suggereert dat ze zich psychologisch aanpassen aan het leven met de ziekte. De ernst van de ziekte blijkt geen voorspeller te zijn van psychologische nood. Ongeveer 69% van de mensen met chronische ziekten ervaart geen klinische depressie en 73,4% ervaart geen klinische angst.
Daarnaast hebben ze verschillende trajecten van symptoomverandering geïdentificeerd, zoals stabiele matige trajecten, tijdelijke trajecten van toenemende of afnemende symptomen, en trajecten met schommelende symptomen. Het onderzoek heeft ook gekeken naar factoren die de aanpassingstrajecten kunnen voorspellen, zoals het type ziekte. Bijvoorbeeld, mensen met een ziekte die gekenmerkt wordt door een progressieve achteruitgang hebben mogelijk meer kans op een verslechterend traject van emotionele nood.
Al met al biedt dit onderzoek waardevolle inzichten in de psychologische impact van chronische ziekten en kan het helpen bij het identificeren van mensen die mogelijk extra psychologische ondersteuning nodig hebben na de diagnose van een chronische ziekte.
Scott, A. J., Correa, A., Bisby, J. A., & Dear, B. F. (2023). Trajectories of depression and anxiety in people with chronic diseases: A systematic review and meta-analysis. Psychotherapy and Psychosomatics, 92, 227-242. DOI: 10.1159/000533263.