vrijdag, mei 24, 2024

Terugvalfactoren voor alcoholgebruiksstoornissen

Gerelateerde artikelen

Decennia lang zijn voorspellers van terugval in alcoholgebruik bestudeerd en zijn ongeveer 40 verschillende klinische en demografische determinanten van terugval geïdentificeerd. In een verkennend onderzoek[zotpressInText item=”{9309347:K4X4NCKA}” format=”%num%” brackets=”yes”] is de relatie tussen twee van deze terugvalfactoren onderzocht, namelijk hunkering (craving) en zingeving.

Zeker 81 patiënten binnen een klinische populatie, die deelnamen aan lopend verkennend onderzoek naar religieuze/spirituele factoren die verband houden met stoornissen in het gebruik van middelen, werd gevolgd tot 1  jaar. Hunkering en zingeving werden beoordeeld bij aanvang. Terugval werd beoordeeld bij follow-up van 6 en 12 maanden. De belangrijkste effecten en de interactie tussen hunkering en zin in het leven bij het voorspellen van terugval in alcohol (met terugval gedefinieerd als ‘elk alcoholgebruik’ en ≥ 3 opeenvolgende dagen drinken) werden berekend/onderwerp van analyses. Ook is de relatie tussen terugval en de ernst van alcoholafhankelijkheid onderzocht.

Hunkering bij baseline en ernst van afhankelijkheid waren gerelateerd aan terugval, maar er waren geen associaties tussen zingeving en niveaus van hunkering of terugval in alcohol. De bevindingen suggereren dat er aanvullend onderzoek naar het karakteriseren van het Meaning in Life-concept nodig is.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

OOK INTERESSANT:   Nieuw inzicht in schizofrenie

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Decennia lang zijn voorspellers van terugval in alcoholgebruik bestudeerd en zijn ongeveer 40 verschillende klinische en demografische determinanten van terugval geïdentificeerd. In een verkennend onderzoek[zotpressInText item="{9309347:K4X4NCKA}" format="%num%" brackets="yes"] is de relatie tussen twee van deze terugvalfactoren onderzocht, namelijk hunkering (craving) en zingeving.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen