vrijdag, mei 24, 2024

Steeds meer jongeren verslaafd aan vapen

Gerelateerde artikelen

Vapen, het roken van elektrische sigaretten, is razend populair onder Nederlandse jongeren. Waarom doen ze het, ondanks de risico’s? Arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut geeft tekst en uitleg. “Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken. Dat is dramatisch snel”.

Luister hier het interview op NPO Radio 1.

De elektronische sigaret (e-sigaret), door velen beschouwd als een veilig alternatief voor conventionele sigaretten, heeft de afgelopen decennia een revolutie teweeggebracht in de tabaksindustrie. In e-sigaretten wordt de verbranding van tabak vervangen door verwarming van e-vloeistoffen, waardoor sommige fabrikanten beweren dat e-sigaretten minder schadelijke effecten op de luchtwegen hebben dan tabaksconsumptie.

Schadelijke stoffen
Een e-sigaret mist natuurlijk veel van de giftige verbrandingsproducten van tabak, maar in de damp komen wel
schadelijke stoffen vrij, zoals nicotine en propyleenglycol, en (sporen van) giftige en carcinogene stoffen.

Resultaten van toxicologische analyses suggereren dat e-sigaretten veiliger kunnen zijn dan conventionele sigaretten, hoewel schadelijke effecten van kortdurend gebruik van e-sigaretten zijn beschreven. Nieuwere studies geven echter wel steeds meer aanwijzingen dat gebruik van een e-sigaret zou kunnen leiden tot schade aan de luchtwegen en het hart- en vaatstelsel. Lees de factsheet van het Trimbos Instituut.

Verontrustend is verder dat de potentiële langetermijneffecten van het gebruik van e-sigaretten nog nauwelijks zijn onderzocht.

Verschillen in beleid

Interessant is ook dat er een sterk verschil van mening bestaat over e-sigaretten tussen landen. Terwijl landen als Brazilië, Uruguay en India de verkoop van e-sigaretten hebben verboden, ondersteunen anderen, zoals het Verenigd Koninkrijk, dit apparaat om te stoppen met roken. Het toenemend aantal adolescente gebruikers en de gemelde sterfgevallen in de Verenigde Staten waren daar aanleiding om de verkoop van gearomatiseerde e-sigaretten in 2020 te verbieden. Het verschil in opvatting wereldwijd kan te wijten zijn aan verschillende opgelegde beperkingen. Hoewel bijvoorbeeld niet meer dan 20 ng/ml nicotine is toegestaan ​​in de EU, zijn e-liquids met 59 mg/dL momenteel verkrijgbaar in de Verenigde Staten. Gebruikers kunnen echter gemakkelijk online toegang krijgen tot buitenlandse of zelfs namaakproducten.

OOK INTERESSANT:   Jeugdtrauma geeft ernstige en chronische klachten van depressie en angst

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Vapen, het roken van elektrische sigaretten, is razend populair onder Nederlandse jongeren. Waarom doen ze het, ondanks de risico's? Arts-epidemioloog Esther Croes van het Trimbos Instituut geeft tekst en uitleg. "Jonge kinderen kunnen daar in twee tot drie dagen verslaafd aan raken. Dat is dramatisch snel".

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen