Volgens een nieuwe studie – waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Neurology – kunnen veel symptomen van slecht slapen in verband worden gebracht met een verhoogd risico op een beroerte.
Resultaten
Patiënten met een beroerte hadden meer dan twee keer zoveel kans om kortere slaap (minder dan 5 uur; OR 3,15, 95% CI 2,09-4,76) en langere slaap (meer dan 9 uur; OR 2,67, 95% CI 1,89-3,78) te rapporteren in de voorgaande maand vergeleken met gematchte controles. Kortere en langere slaapduur waren elk gekoppeld aan zowel ischemische beroerte als intracerebrale bloeding (ICH). Andere slaapkenmerken die verband houden met een beroerte waren lange ongeplande dutjes, slechte slaapkwaliteit en slaapapneu en de symptomen ervan snuiven, snurken en ademstilstand tijdens het slapen, zo blijkt uit de studie [zotpressInText item=”{9309347:QC7BS989}” format=”(%num%)” brackets=”yes”].
Slaap
Slaap heeft directe banden met de cardiovasculaire gezondheid. De American Heart Association heeft vorig jaar slaap toegevoegd aan hun ‘Life’s Essential 8′-checklist voor cardiovasculaire gezondheid, naast factoren als BMI, bloedglucose, bloeddruk, cholesterol, roken, dieet en lichaamsbeweging.
De Nederlandse Hartstichting adviseert om voldoende te slapen omdat slaap belangrijk is voor een gezond hart. Een goede nachtrust verlaagt het risico op hart- en vaatziekten. Ook kan te weinig slaap leiden tot een hogere bloeddruk en verhoogde ontstekingswaarden in het lichaam, wat weer kan leiden tot hart- en vaatziekten. De Hartstichting benadrukt daarom het belang van een gezonde levensstijl waarbij voldoende slaap, regelmatig bewegen, gezonde voeding en niet roken centraal staan voor een gezond hart en bloedvaten.
Hoewel er aanwijzingen zijn die een verband tussen obstructieve slaapapneu en beroerte ondersteunen, zijn de verbanden tussen een beroerte en sommige andere symptomen van slaapstoornissen niet zo goed gedocumenteerd. Eerdere epidemiologische studies hebben de associatie van deze slaapparameters en beroerte geëvalueerd, maar de methodologie en resultaten zijn inconsistent.
INTERSTROKE
INTERSTROKE is een grote internationale case-control studie van patiënten die een eerste beroerte hebben gehad en controles zonder eerdere beroerte. In de huidige analyse werden 1.799 patiënten met een ischemische beroerte en 439 met ICH geworven binnen 72 uur na ziekenhuisopname. Ze werden vervolgens op leeftijd en geslacht gematcht met controles zonder beroerte voor een totaal studiecohort van 4.496 personen. Gemiddeld waren de patiënten in het CVA-cohort 63 jaar oud en maakten vrouwen 42% van de groep uit. Volgens etniciteit was 37% van elk geanalyseerd cohort Europees, 26% was Zuid-Aziatisch, 18% was Chinees, 5,6% was Latijns-Amerikaans, 5,5% was zwart-Afrikaans, 3,3% was Arabisch en 2,9% was een andere Aziatische etniciteit. Er werden enkele associaties gezien tussen etniciteit en slaapduur, waarbij deelnemers met Zuid-Aziatische etniciteit en woonachtig in Zuid-Azië werden geassocieerd met een beroerte als gevolg van kortere slaap. Dit was echter niet significant bij deelnemers met Chinese etniciteit en verblijf in China.
Deelnemers hadden de afgelopen maand een vragenlijst beantwoord over hun slaapgeschiedenis, wat een belangrijke beperking van het onderzoek was, erkenden de auteurs. Bovendien werden slaapkwaliteit of OSA-symptomen niet gemeten met eerder gevalideerde tools. Het korte tijdsbestek van het onderzoek, in combinatie met het gebrek aan aanpassing voor schommelende slaappatronen bij een persoon in de loop van de tijd, kan ook de resultaten hebben beïnvloed.
[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]