vrijdag, mei 24, 2024

Slaapgebrek verandert de manier waarop we naar andere mensen kijken

Gerelateerde artikelen

Een slaaptekort maakt ons niet alleen chagrijnig, het heeft ook invloed op hoe we andere mensen zien, zo blijkt uit een kleine Zweedse studie.

De onderzoekers van de Uppsala University lieten enkele tientallen studenten een nacht overslaan, een controlegroep kreeg wel acht uur slaap. De slapelozen bleken zo’n 10 procent korter naar andere mensen te kijken. Ook vonden ze boze gezichten minder betrouwbaar dan normaal en neutrale gezichten waren minder aantrekkelijk in de ogen van degenen die een slaaptekort hadden.

Het is misschien geen verrassing dat een gebrek aan slaap ervoor zorgt dat we minder snel met anderen in contact willen komen. Maar de negatieve sociale indrukken van mensen na slaapverlies kunnen volgens de onderzoekers leiden tot sociale terugtrekking door mensen met slaapproblemen.

De onderzoekerts veronderstellen ook dat als gevolg van slaapgebrek en het daardoor minder fixeren op gezichten, problemen kunnen ontstaan ​​bij het beoordelen van de emotionele toestanden van andere mensen – wat een belangrijk onderdeel is van het in stand houden van sociale contacten.

De deelnemers waren jongvolwassenen, dus het is niet bekend of de resultaten generaliseerbaar zijn naar andere leeftijdsgroepen. Bovendien is niet bekend of vergelijkbare resultaten zouden worden gezien bij mensen die lijden aan chronisch slaapverlies.

Referentie

van Egmond LT, Meth EMS, Bukhari S, Engström J, Ilemosoglou M, Keller JA, Zhou S, Schiöth HB, Benedict C. How Sleep-Deprived People See and Evaluate Others’ Faces: An Experimental Study. Nat Sci Sleep. 2022;14:867-876
https://doi.org/10.2147/NSS.S360433

OOK INTERESSANT:   PsyQ en i-Psy in Amsterdam definitief dicht per 1 augustus

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een slaaptekort maakt ons niet alleen chagrijnig, het heeft ook invloed op hoe we andere mensen zien, zo blijkt uit een kleine Zweedse studie.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen