woensdag, mei 22, 2024

Shitzooi

Gerelateerde artikelen

Hoe kaart je op de juiste wijze problemen aan bij scholieren en geef je hen tips en tricks mee om hier mee om te gaan? Daar heeft men in Katwijk een paar jaar terug wat op bedacht: Shitzooi®, een preventief lesprogramma voor middelbare scholen. Het is ontstaan vanuit een intensieve samenwerking tussen Stichting Kocon, Gemeente Katwijk, Politie, Halt, Welzijnskwartier en Stichting Andreas College. Na Shitzooi 1 over Sexting en Shitzooi 2 over ‘Snel geld’ wordt nu achter de schermen alweer gewerkt aan Shitzooi 3.

Shitzooi 1: Sexting

Het Shitzooi traject biedt scholen de mogelijkheid om het thema sexting preventief op de kaart te zetten door jongeren te wijzen op de risico’s die het gebruik van social media met zich mee brengen. Om jongeren bewust te maken van dit onderwerp is het belangrijk om aan te sluiten op de belevingswereld.

Het Shitzooi project bestaat uit een interactieve game en een voorlichting, waardoor de jongeren het thema zowel beleven als geïnformeerd worden. In de praktijk blijkt dit de perfecte combinatie. Daarnaast wordt op een laagdrempelige manier jongeren de gelegenheid geboden het onderwerp bespreekbaar te maken.

Shitzooi is gemaakt voor onderbouw scholieren van het voortgezet onderwijs. Het programma is niet geschikt voor het basisonderwijs. Het doel van het project is dat minder jongeren van tussen de 12 en 15 jaar slachtoffer worden van sexting.

Shitzooi draait om een pikant filmpje dat Juul ooit met haar vriendje Sem deelde. Het filmpje is uitgelekt en prijkt inmiddels op meerdere pornosites. Scholieren kruipen het ene lesuur in de huid van een rechercheur om de zaak op te lossen. Het andere lesuur krijgen zij voorlichting van het jongerenwerk en Halt.

OOK INTERESSANT:   Kabinet start brede beweging voor betere mentale gezondheid

Shitzooi 2: Snel Geld

In 2019 won het project Shitzooi de Hein Roethofprijs. Het prijzengeld is gebruikt om een nieuw lespakket te maken over Snel Geld. Met Shitzooi 2.0 zien en ervaren jongeren in een mentorles wat de valkuilen van ‘snel geld’ zijn. En dat hun eigen keuzes belangrijk zijn. Het maakt duidelijk hoe zij hulplijnen kunnen inzetten. Bijvoorbeeld hulp op school. Ook leren ze hoe je wél verstandig met geld om kan gaan aan de hand van de les ‘slim met geld’.

www.shitzooi.com

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Hoe kaart je op de juiste wijze problemen aan bij scholieren en geef je hen tips en tricks mee om hier mee om te gaan? Daar heeft men in Katwijk een paar jaar terug wat op bedacht: Shitzooi®, een preventief lesprogramma voor middelbare scholen. Het is ontstaan vanuit een intensieve samenwerking tussen Stichting Kocon, Gemeente Katwijk, Politie, Halt, Welzijnskwartier en Stichting Andreas College. Na Shitzooi 1 over Sexting en Shitzooi 2 over 'Snel geld' wordt nu achter de schermen alweer gewerkt aan Shitzooi 3.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen