vrijdag, mei 24, 2024

Schizofrenie, obesitas en darmmicrobiota

Gerelateerde artikelen

Een nieuw artikel in iMeta suggereert dat er een verband bestaat tussen schizofrenie en obesitas, en dat de darmmicrobiota mogelijk een rol speelt bij de ontwikkeling van beide aandoeningen. Mensen met schizofrenie hebben een veranderde samenstelling van de darmmicrobiota, die invloed kan hebben op de productie van neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulatie van eetlust en metabolisme. Bepaalde antipsychotische medicijnen kunnen de samenstelling van de darmmicrobiota veranderen, wat mogelijk obesitas en andere metabole aandoeningen verergert. Het artikel benadrukt de noodzaak van gepersonaliseerde behandelstrategieën die rekening houden met het microbiota-profiel van een individu, en de noodzaak van verder onderzoek om het verband tussen schizofrenie, obesitas en de darmmicrobiota volledig te begrijpen.

Recente studies hebben aangetoond dat mensen met schizofrenie een veranderde samenstelling van de darmmicrobiota hebben in vergelijking met gezonde individuen, en dat dit kan bijdragen aan de ontwikkeling van obesitas. Het wordt verondersteld dat de darmmicrobiota invloed kan hebben op de productie van bepaalde neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulatie van eetlust en metabolisme, zoals serotonine en dopamine.

Bovendien is aangetoond dat bepaalde antipsychotische medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van schizofrenie de samenstelling van de darmmicrobiota kunnen veranderen, wat obesitas en andere metabole aandoeningen mogelijk verergert. Dit benadrukt de noodzaak van gepersonaliseerde behandelstrategieën die rekening houden met het microbiota-profiel van een individu.

De auteurs van een artikel in iMeta [zotpressInText item=”{9309347:ZCY66L5C}” format=”(%num%)” brackets=”yes”] suggereren dat verder onderzoek nodig is om het verband tussen schizofrenie, obesitas en de darmmicrobiota volledig te begrijpen en nieuwe therapieën te ontwikkelen die zich richten op de microbiota om de uitkomsten voor mensen met deze aandoeningen te verbeteren.

OOK INTERESSANT:   Genetische link ontdekt tussen prikkelbare darmsyndroom en psychische ziektes

Keypoints

  • Er is een verband tussen schizofrenie en obesitas
  • De darmmicrobiota kan een rol spelen in de pathogenese van beide aandoeningen
  • Mensen met schizofrenie hebben een veranderde samenstelling van de darmmicrobiota in vergelijking met gezonde individuen
  • De darmmicrobiota kan invloed hebben op de productie van bepaalde neurotransmitters die betrokken zijn bij de regulatie van eetlust en metabolisme
  • Antipsychotische medicijnen die worden gebruikt bij de behandeling van schizofrenie kunnen de samenstelling van de darmmicrobiota veranderen, wat obesitas en andere metabole aandoeningen mogelijk verergert
  • Gepersonaliseerde behandelstrategieën die rekening houden met het microbiota-profiel van een individu kunnen voordelig zijn
  • Verder onderzoek is nodig om het verband tussen schizofrenie, obesitas en de darmmicrobiota volledig te begrijpen.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een nieuwe review biedt bijgewerkte perspectieven en interventiebenaderingen voor de etiologie, preventie en behandeling van obesitas bij patiënten met schizofrenie door de rol van de darmmicrobiota in de pathogenese van beide aandoeningen samen te vatten en de rol van darmontsteking te benadrukken.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen