vrijdag, mei 24, 2024

Schildklierhormonen geassocieerd met hyperactiviteitsgedrag bij kinderen met ADHD

Gerelateerde artikelen

Uit een nieuwe studie is gebleken dat er mogelijk een relatie bestaat tussen de schildklierfunctie, specifiek TSH-niveaus, en de symptomen van ADHD, met name hyperactief gedrag. Resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Neuropsychiatric Disease and Treatment.

 

Methode
Er werden 49 kinderen met ADHD in het onderzoek opgenomen. Om de symptomen geassocieerd met ADHD te beoordelen, hebben de onderzoekers gebruik gemaakt van een schaal genaamd de Conners 3 schaal om te kunnen zien of er een verband bestond tussen schildklierhormonen en de scores op de Conners 3 schaal. De gegevens werden vervolgens geanalyseerd met behulp van een statistische methode genaamd Pearson correlatieanalyse.

De kinderen met ADHD zijn verdeeld in twee groepen op basis van hun hyperactivity index (HI) score op de Conners 3 schaal. De ene groep bestond uit kinderen met hyperactief gedrag (HB), terwijl in de andere groep kinderen zonder hyperactief gedrag zaten. Er is informatie verzameld over de demografische kenmerken, schildklierhormonen en routine laboratoriumparameters van beide groepen. Ook zijn statistische analyses, zoals univariate analyse en binair logistische regressie, gebruikt om factoren te identificeren die verband hielden met het hyperactieve gedrag.

Resultaten
De resultaten toonden aan dat de niveaus van het schildklierstimulerend hormoon (TSH) positief gecorreleerd waren met de scores op de Conners 3 schaal en de hyperactivity index. Dit betekent dat hogere niveaus van TSH geassocieerd waren met ernstigere ADHD-symptomen en hyperactiviteit. De onderzoekers ontdekten ook dat de niveaus van TSH, serum ferritine (een maat voor ijzervoorraden) en melkzuur hoger waren bij kinderen met hyperactief gedrag in vergelijking met kinderen zonder hyperactief gedrag.

OOK INTERESSANT:   Verbetering van ADHD bij drie volwassen mannen tijdens behandeling met testosteron

De onderzoekers hebben vervolgens een binaire logistische regressieanalyse uitgevoerd om de onafhankelijke associatie tussen TSH en hyperactief gedrag te bepalen. Ze ontdekten dat zowel TSH als melkzuur onafhankelijk geassocieerd waren met hyperactief gedrag. Dit betekent dat beide factoren invloed hadden op het optreden van hyperactief gedrag bij kinderen met ADHD.

Verder is nog een analyse uitgevoerd om de diagnostische waarde van TSH te evalueren bij het onderscheiden van kinderen met en zonder hyperactief gedrag. De resultaten wezen erop dat TSH enige potentie had om hyperactief gedrag bij kinderen met ADHD te voorspellen.

Conclusie en relevantie

Samengevat suggereert dit onderzoek dat er mogelijk een relatie bestaat tussen de schildklierfunctie, specifiek TSH-niveaus, en de symptomen van ADHD, met name hyperactief gedrag. Er is echter verder onderzoek nodig om deze relatie volledig te begrijpen en de implicaties ervan voor de diagnose en behandeling van ADHD bij kinderen.

Guanru Chen, Wenfan Gao, Yayun Xu, Huiying Chen, Heping Cai.
Neuropsychiatric Disease and Treatment 2023.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Uit een nieuwe studie is gebleken dat er mogelijk een relatie bestaat tussen de schildklierfunctie, specifiek TSH-niveaus, en de symptomen van ADHD, met name hyperactief gedrag. Resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Neuropsychiatric Disease and Treatment.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen