vrijdag, mei 24, 2024

Risico op overlijden door zelfmoord na behandeling met elektroconvulsietherapie voor depressie

Gerelateerde artikelen

Bij personen die met een depressie in het ziekenhuis zijn opgenomen, wordt elektroconvulsietherapie in verband gebracht met een significant verminderd risico op overlijden door zelfmoord in het jaar na ontslag, zo blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Psychiatry. De studie bevestigt het belang van elektroconvulsietherapie, vooral voor mensen met een ernstige depressie.

Voor de retrospectieve cohortstudie is gebruik gemaakt van administratieve gezondheidsgegevens op populatieniveau voor volwassenen met een depressie die tussen 1 april 2007 en 31 december 2017 meer dan 3 dagen waren opgenomen in een kliniek in Ontario, Canada. Het ging om 27.231 mannen en 40.096 vrouwen. De gemiddelde leeftijd was 45 jaar. In totaal kregen 4982 elektroconvulsietherapie en 62345 niet. Er waren geen etniciteitsgegevens beschikbaar. In propensity-score-gewogen analyses was elektroconvulsietherapie geassocieerd met een significant verminderd risico op overlijden door suïcide. Elektroconvulsietherapie werd ook in verband gebracht met een significant verminderd risico op sterfte door alle oorzaken, maar niet met niet-zelfmoordsterfte.

Elektroconvulsietherapie

Elektroconvulsietherapie (ECT) is een medische behandeling die het meest wordt gebruikt bij patiënten met ernstige depressie of bipolaire stoornis die niet op andere behandelingen hebben gereageerd [zotpressInText item=”{9309347:TLBUWDWU}” format=”%num%” brackets=”yes”]. ECT omvat een korte elektrische stimulatie van de hersenen terwijl de patiënt onder narcose is. Het wordt meestal toegediend door een team van speciaal voor dit doeleinde opgeleide medische professionals, waaronder een psychiater, een anesthesist en een verpleegkundige of arts-assistent.

Hoewel elektroconvulsietherapie (ECT) samen met antidepressiva en psychotherapie een van de drie belangrijkste behandelingen van depressie is, wordt het nog steeds beschouwd als het laatste redmiddel voor depressieve patiënten [zotpressInText item=”{9309347:GSH76TD2}” format=”%num%” brackets=”yes”]. De meeste patiënten die resistent waren tegen antidepressiva of psychotherapie vertoonden echter verbetering nadat ECT was geïntroduceerd. Met andere woorden, ECT kan een groter effect hebben dan de twee routinematig gebruikte methoden bij het bestrijden van depressie. Bovendien is het percentage mislukkingen bij medicatie of psychotherapie hoog en consistent.

OOK INTERESSANT:   Postnatale depressie, behandelen of niet behandelen?

Recente onderzoeken[zotpressInText item=”{9309347:HRZVDUJS},{9309347:5DQ9E9TL}” format=”%num%” brackets=”yes”] dragen bij aan het reeds bestaande onderzoek dat de veiligheid van elektroconvulsietherapie bevestigt.

Ondanks al het bewijs voor de veiligheid en effectiviteit worden potentiële stigma’s en verkeerde informatie rond ECT op grote schaal verspreid, zodat voor veel patiënten en sommige clinici ECT nooit als een behandeloptie zal worden overwogen, ondanks hoge succespercentages bij het verlichten van ernstige affectieve toestanden[zotpressInText item=”{9309347:LTAPLLJF}” format=”%num%” brackets=”yes”].

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Bij personen die met een depressie in het ziekenhuis zijn opgenomen, wordt elektroconvulsietherapie in verband gebracht met een significant verminderd risico op overlijden door zelfmoord in het jaar na ontslag, zo blijkt uit onderzoek waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in The Lancet Psychiatry. De studie bevestigt het belang van elektroconvulsietherapie, vooral voor mensen met een […]

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen