vrijdag, mei 24, 2024

Recente inzichten in psychotische stoornissen

Gerelateerde artikelen

Een Editor’s Note in American Journal of Psychiatry bespreekt nieuwe inzichten in psychotische stoornissen, met onderwerpen variërend van raciale en etnische ongelijkheden in de diagnose van psychotische stoornissen, gedeelde genetica tussen schizofrenie en cardiovasculaire risicofactoren, voorspelling van de overgang van klinisch risico naar een eerste psychotische episode, tot het voorspellen van uitkomsten bij individuen behandeld voor hun eerste psychotische episode.

Het artikel bespreekt ook het gebruik van functionele MRI-gegevens voor het voorspellen van behandelingseffecten bij de eerste psychotische episode, en het gebruik van machine learning om de overgang naar psychose op individueel niveau te voorspellen. Het laatste deel van het document behandelt de bevindingen en implicaties van deze studies, waaronder het verhoogde risico op het krijgen van een psychotische stoornis voor zwarte individuen, gedeelde genetische basis tussen schizofrenie en cardiovasculaire risicofactoren, de voorspellende mogelijkheden van machine learning modellen voor de overgang naar psychose, en de connectiviteit in de hersenen die kan worden gebruikt om de behandeling van individuen met hun eerste psychotische episode te voorspellen.

Nieuwe inzichten in psychotische stoornissen

  • Recente inzichten in psychotische stoornissen omvatten onder andere de ontwikkeling van een psychosis conversie calculator op basis van demografische risicofactoren, die nauwkeurig bleek te zijn.
  • Nieuw onderzoek heeft aangetoond dat machine learning methoden potentieel zeer nauwkeurig kunnen zijn in het voorspellen van de overgang van klinisch risico naar een eerste psychotische episode.
  • Er zijn raciale en etnische verschillen geïdentificeerd in de diagnose van affectieve en niet-affectieve psychotische stoornissen, waarbij zwarte individuen een significant verhoogd risico hebben.
  • Genetische correlaties zijn gevonden tussen schizofrenie en cardiovasculaire risicofactoren, wat suggereert dat genen die ten grondslag liggen aan schizofrenie het risico op rookgedrag verhogen.
  • Functionele MRI-gegevens zijn gebruikt om de behandeling van individuen met een eerste psychotische episode te voorspellen, waarbij lagere connectiviteit tussen de cerebellum en corticale knooppunten en hogere connectiviteit tussen sommige corticale gebieden werden geïdentificeerd als voorspellers van behandelingssucces.
OOK INTERESSANT:   Symptomen van ADHD en negatieve gezondheidsuitkomsten bij psychose

Referentie

Kalin, N. H. (2023). New Insights Into Psychotic Disorders. The American Journal of Psychiatry, 180(11), 779-781. DOI: 10.1176/appi.ajp.20230755

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In American Journal of Psychiatry worden enkele nieuwe inzichten in psychotische stoornissen besproken.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen