Nieuw onderzoek van Duke University heeft uitgewezen dat volwassenen met posttraumatische stressstoornis (PTSS) een ongeveer 2% kleiner cerebellum hebben dan mensen zonder de stoornis.
Rol van het cerebellum
Het cerebellum, traditioneel bekend om het coördineren van beweging en evenwicht, speelt ook een rol in emotie en cognitie, wat beide beïnvloed wordt door PTSS.
Oorzaak en gevolg onduidelijk
Het is nog niet duidelijk of een kleiner cerebellum een persoon vatbaarder maakt voor PTSS, of dat PTSS leidt tot het krimpen van deze hersenregio.
Belangrijke bevindingen
De bevindingen suggereren dat het cerebellum een belangrijk doelwit kan zijn voor behandelingen van PTSS, zoals diepe hersenstimulatie.
Omvang van de studie
De studie analyseerde MRI-scans van 4.215 volwassenen, waarvan ongeveer een derde gediagnosticeerd was met PTSS.
Specifieke verkleiningen
De verkleiningen in het cerebellum waren consistent en werden voornamelijk waargenomen in de achterste kwab, die verantwoordelijk is voor cognitieve functies, en de vermis, die gelinkt is aan emotionele verwerking.
Ernst van PTSS en hersenvolume
Er werd een verband gevonden tussen de ernst van PTSS en de mate van verkleining van het cerebellum.
Implicaties voor behandeling en verder onderzoek
De resultaten benadrukken het belang van het cerebellum bij complex gedrag en processen, en wijzen op de noodzaak voor verdere studie naar de invloed van verschillende PTSS-symptoomcombinaties op de hersenen.
De studie, gepubliceerd op 10 januari in het tijdschrift Molecular Psychiatry, liet zien dat er subtiele maar consistente verkleiningen van de cerebellum omvang zijn bij individuen met PTSS. Deze verkleining was niet alleen merkbaar over het geheel genomen, maar ook wanneer er gefocust werd op specifieke subregio’s van het cerebellum. Bovendien bleek dat hoe ernstiger de PTSS, hoe kleiner het cerebellum was. De betrokkenheid van het cerebellum bij PTSS is bijzonder omdat dit hersendeel voorheen voornamelijk werd geassocieerd met motorische functies. Het cerebellum is echter zeer complex en bevat meer dan de helft van de zenuwcellen van de hersenen, ondanks dat het slechts 10% van het totale hersenvolume uitmaakt.
De uitkomsten van dit onderzoek kunnen leiden tot nieuwe benaderingen voor de behandeling van PTSS. Bestaande therapieën zijn effectief voor velen, maar niet voor iedereen. Dit onderzoek benadrukt het belang van een beter begrip van de hersendynamiek bij PTSS en kan leiden tot meer gepersonaliseerde en effectieve behandelingen op lange termijn.
Huggins, A. A., et al. (2024). Smaller total and subregional cerebellar volumes in posttraumatic stress disorder: a mega-analysis by the ENIGMA-PGC PTSD workgroup. Molecular Psychiatry. https://doi.org/10.1038/s41380-023-02352-0