woensdag, mei 22, 2024

Psychedelica: veelbelovend, maar nog niet overtuigend

Gerelateerde artikelen

In Nederland zijn naar schatting 300.000 tot 450.000 patiënten met een ernstige psychiatrische stoornis die onvoldoende baat hebben bij de bestaande behandelingen. Voor deze kwetsbare patiënten lijken nieuwe behandelingen met psychedelica, zoals MDMA, ketamine en psilocybine veelbelovend, vooral bij posttraumatische stressstoornis, depressie, angststoornissen en verslaving. Ze zouden over het algemeen als fysiologisch veilig worden beschouwd en niet leiden tot afhankelijkheid of verslaving​​. In een online overzichtsartikel worden de effectiviteit van de verschillende psychedelica (ook bekend als hallucinogenen) en de risico’s van gebruik besproken.

Recente studies suggereren dat psychedelica, waaronder ayahuasca, psilocybine en lyserginezuurdiethylamide (LSD), anxiolytische, antidepressieve en anti-verslavende effecten hebben. Hoewel de resultaten veelbelovend zijn, ontbreken er langetermijnstudies. Het bewijs uit gecontroleerde onderzoeken is beperkt tot enkele onderzoeken met kleine steekproeven en een korte duur. Het klinische bewijs voor het gebruik van deze middelen is dus weliswaar veelbelovend, maar nog verre van overtuigend. Toch is het belangrijk op te merken dat de waargenomen effecten snel en aanhoudend zijn gebleken en al worden veroorzaakt door slechts één of enkele doses van deze middelen, in tegenstelling tot de dagelijkse inname van traditionele antidepressiva en anxiolytica, die enkele weken kunnen duren om een therapeutisch effect te bereiken en bovendien vaak worden geassocieerd met significante bijwerkingen.

Psychedelica zijn veelbelovende behandelingen voor angst, depressie en verslaving, hun werkzaamheid is snel en duurzaam en ze worden goed verdragen. Psychedelica-ondersteunde therapie wordt gezien als een belangwekkende en veelbelovende nieuwe behandelvorm, maar die wel gegeven moet worden door goed getrainde en geaccrediteerde therapeuten. De effecten moeten ondertussen in grotere onderzoeken worden bevestigd en vergeleken met standaardzorg.

OOK INTERESSANT:   Psilocybine verhoogt de hersenconnectiviteit bij mensen met depressie na gebruik

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In Nederland zijn naar schatting 300.000 tot 450.000 patiënten met een ernstige psychiatrische stoornis die onvoldoende baat hebben bij de bestaande behandelingen. Voor deze kwetsbare patiënten lijken nieuwe behandelingen met psychedelica, zoals MDMA, ketamine en psilocybine veelbelovend, vooral bij posttraumatische stressstoornis, depressie, angststoornissen en verslaving. Ze zouden over het algemeen als fysiologisch veilig worden beschouwd en niet leiden tot afhankelijkheid of verslaving​​. In een online overzichtsartikel worden de effectiviteit van de verschillende psychedelica (ook bekend als hallucinogenen) en de risico's van gebruik besproken.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen