woensdag, mei 22, 2024

Psilocybine verhoogt de hersenconnectiviteit bij mensen met depressie na gebruik

Gerelateerde artikelen

Psilocybine, de psychedelische stof in paddo’s, helpt de hersenen van depressieve mensen te “openen”, zelfs na gebruik, waardoor hersengebieden vrijer met elkaar kunnen communiceren. Dit zijn de bevindingen van een nieuwe analyse van hersenscans van bijna 60 mensen die worden behandeld voor depressie. Het onderzoek is gepubliceerd in Nature Medicine en uitgevoerd door het Centre for Psychedelic Research van Imperial College London.

Psilocybine behoort tot de psychedelica, welke worden onderzocht als een mogelijke therapie voor psychiatrische stoornissen. Verschillende onderzoeken hebben een gesynthetiseerde vorm van het medicijn onderzocht om patiënten met depressie en angst te behandelen, met veelbelovende resultaten.

Uit de nieuwe resultaten[zotpressInText item=”{9309347:FBGXGG2U}” format=”%num%” brackets=”yes”], afkomstig van twee gecombineerde onderzoeken, blijkt dat mensen die reageerden op psilocybine-geassisteerde therapie, niet alleen tijdens hun behandeling, maar tot drie weken daarna een verhoogde hersenconnectiviteit vertoonden. Dit effect was geassocieerd met zelfgerapporteerde verbeteringen in hun depressie. Vergelijkbare veranderingen in de hersenconnectiviteit werden echter niet gezien bij degenen die werden behandeld met een conventioneel antidepressivum (escitalopram), wat suggereert dat de psychedelische middelen anders werken bij de behandeling van depressie.

De bevindingen zijn een veelbelovende vooruitgang voor psilocybinetherapie.

[zotpressInTextBib style=”vancouver” sort=”ASC”]

OOK INTERESSANT:   Nieuw onderzoek om overmatige gewichtstoename te helpen beheersen bij patiënten die worden behandeld met antipsychotica

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Psilocybine, de psychedelische stof in paddo's, helpt de hersenen van depressieve mensen te "openen", zelfs na gebruik, waardoor hersengebieden vrijer met elkaar kunnen communiceren.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen