vrijdag, mei 24, 2024

Psilocybine-therapie bij alcoholgebruiksstoornissen

Gerelateerde artikelen

Een groeiend aantal studies suggereert dat psilocybine, de psychoactieve stof in bepaalde paddenstoelen, ook bekend als “magische paddenstoelen”, een veelbelovende behandeling kan zijn voor alcoholgebruiksstoornissen (AUD). Recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift ‘Scientific Reports’, biedt nieuwe inzichten in hoe psilocybine-therapie de werking van de hersenen bij AUD kan veranderen.

Psilocybine
Psilocybine staat bekend om zijn vermogen om diepgaande veranderingen in bewustzijn, perceptie en stemming te veroorzaken. Psilocybine-therapie combineert de toediening van psilocybine met psychologische ondersteuning en therapeutische praktijken. Het doel is om de unieke effecten van de verbinding te benutten om diepe psychologische inzichten en emotionele verwerking te bevorderen.

Studie
De recente fase II-klinische proef betrof patiënten met AUD en toonde aan dat psilocybine-therapie de drinkresultaten significant verbeterde tot acht maanden na behandeling in vergelijking met een actief placebo. De veranderingen in de hersenen die hierbij een rol kunnen spelen, werden onderzocht met behulp van functionele magnetische resonantiebeeldvorming (fMRI) voor en na de behandeling.

Belangrijkste Bevindingen
De studie toonde aan dat psilocybine-therapie leidt tot een toename van activiteit in de mediale en laterale prefrontale cortex (PFC) en de linker caudaat – hersengebieden die betrokken zijn bij hogere cognitieve functies zoals doelgericht gedrag, besluitvorming en emotionele regulatie. Er werd ook een afname van activiteit waargenomen in de insula, motorische, temporale, pariëtale en occipitale cortex, evenals het cerebellum. Deze gebieden worden vaak geassocieerd met verlangen, automatische gedragspatronen en zintuiglijke verwerking, wat erop wijst dat psilocybine de belangrijkheid van alcoholgerelateerde signalen kan verminderen.

Reacties op Emotionele Cues
De studie onthulde ook unieke reacties op verschillende soorten emotionele aanwijzingen. Voor negatieve cues verhoogde psilocybine de activiteit in de supramarginal gyrus, een gebied betrokken bij empathie en emotionele verwerking. Voor positieve cues was er een toename in activiteit in de rechter hippocampus en een afname in de linker hippocampus, wat kan duiden op veranderingen in hoe positieve emotionele ervaringen worden verwerkt en geïntegreerd.

OOK INTERESSANT:   Drugsmisbruik en verslaving

Implicaties
De bevindingen suggereren dat psilocybine een algemeen stemmingsstabiliserend effect kan hebben, in plaats van processen te veranderen die specifiek zijn voor alcohol of negatieve emoties. Dit kan wijzen op het potentieel voor psilocybine om compenserende hersenmechanismen te rekruteren, in plaats van hersenreacties te normaliseren zoals die bij individuen zonder AUD.

Beperkingen en Toekomstig Onderzoek
Ondanks de veelbelovende resultaten, worden de bevindingen beperkt door de kleine steekproefgrootte en de homogene aard van de deelnemersgroep. Toekomstig onderzoek met grotere, meer diverse populaties is noodzakelijk om de resultaten te bevestigen en de algemene geldigheid te vergroten.

Conclusie
Door licht te werpen op de neurale veranderingen die gepaard gaan met psilocybinebehandeling, opent het onderzoek nieuwe paden voor de ontwikkeling van effectievere, doelgerichte interventies voor AUD en mogelijk andere psychiatrische stoornissen. Verdere studies zijn gepland om deze effecten te onderzoeken en om de neurobiologische processen die gerelateerd zijn aan stemming en zelfbewustzijn te karakteriseren.

Referentie

Pagni, B. A., Petridis, P. D., Podrebarac, S. K., Grinband, J., Claus, E. D., … & Bogenschutz, M. P. (2024). Psilocybin-induced changes in neural reactivity to alcohol and emotional cues in patients with alcohol use disorder: An fMRI pilot study. Scientific Reports, 14(1), Article 3159. 

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Een groeiend aantal studies suggereert dat psilocybine, de psychoactieve stof in bepaalde paddenstoelen, ook bekend als "magische paddenstoelen", een veelbelovende behandeling kan zijn voor alcoholgebruiksstoornissen (AUD). Recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Scientific Reports', biedt nieuwe inzichten in hoe psilocybine-therapie de werking van de hersenen bij AUD kan veranderen.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen