Uit een groot bevolkingsregisteronderzoek is gebleken dat blootstelling aan medicatie voor ADHD tijdens de zwangerschap de neurologische ontwikkeling of groei van een kind niet belemmerd. Het onderzoek werd uitgevoerd met behulp van gegevens uit Deense landelijke registers, waaronder meer dan een miljoen kinderen geboren tussen 1998 en 2015, en vond dat de kinderen van moeders die ADHD-medicatie gebruikten tijdens de zwangerschap geen groter risico op neurologische ontwikkelingsstoornissen, psychiatrische stoornissen, neurologische ontwikkelingsstoornissen of groeistoornissen hadden.
2,39% van de vrouwen die zwanger waren, meldden dat ze na de bevruchting medicijnen voor hun ADHD gebruikten. Slechts 2,58% nam medicatie tijdens het geven van borstvoeding.
Gevolgen voor kinderen
Onderzoekers vonden geen verhoogde risico’s voor algemene neurologische ontwikkelingsresultaten voor kinderen die tijdens de zwangerschap werden blootgesteld aan ADHD-medicatie, maar ontdekten wel dat kinderen van moeders die tijdens de zwangerschap andere psychotrope medicatie gebruikten, meer kans hadden om ADHD te ontwikkelen.
Impact op vrouwen met ADHD
Vrouwen met ADHD die op 27-jarige leeftijd hun eerste kind krijgen, rapporteren een grote impact veroorzaakt door hun ADHD-symptomen. De helft van de zwangere vrouwen zei dat hun ADHD-symptomen stabiel bleven tijdens de zwangerschap, maar 56,7% meldde symptomen van postpartumdepressie te ervaren na de bevalling.
Beperkingen en toekomstig onderzoek
Zwangere vrouwen die voor hun dagelijks functioneren afhankelijk zijn van stimulerende middelen, moeten de potentiële risico’s afwegen tegen de mogelijke voordelen van het stoppen van de medicatie. De huidige studie biedt de zekerheid dat verschillende essentiële categorieën van kinduitkomsten niet verschillen op basis van prenatale blootstelling aan stimulerende middelen.
Vergeleken met vrouwen zonder ADHD waren vrouwen met ADHD jonger bij de bevalling, rookten vaker tijdens de zwangerschap en hadden meer kans op vroeggeboren kinderen of kinderen met een laag geboortegewicht.
Madsen, K. B., Robakis, T. K., Liu, X., Momen, N., Larsson, H., Dreier, J. W., … Bergink, V. (2023). In utero exposure to ADHD medication and long-term offspring outcomes. Molecular Psychiatry, 1–8. doi: 10.1038/s41380-023-01992-6