vrijdag, mei 24, 2024

Potentiële verhoging van zelfmoordrisico met Daridorexant

Gerelateerde artikelen

Slaapexperts geven in Journal of Clinical Psychiatry commentaar op een recent ingezonden brief die een rol suggereerde voor daridorexant, een nieuw hypnoticum, bij het verhogen van het zelfmoordrisico.

Daridorexant is een dual orexin receptor antagonist (DORA). Dit is een totaal ander werkingsmechanisme dan dat van huidige slaapmiddelen. Daridorexant ontving onlangs van de Europese geneesmiddelenbeoordelingscommissie CHMP een positief advies voor een handelsvergunning voor de behandeling van slapeloosheid.

In een recente brief schreven Nobile et al. dat daridorexant depressie en zelfmoordgedachten kan versterken. De claim dat daridorexant geassocieerd wordt met een verhoogd risico op verergering van depressie en suïcidale gedachten zou volgens Palagini et.al onvoldoende context bieden en misleidend zijn. De uitspraak van Nobile et al. over het mogelijke risico van daridorexant is volgens de slaapexperts gebaseerd op beperkte gevallen van suïcidale gedachten in klinische onderzoeken, en een causaal verband met het geneesmiddel kon niet worden vastgesteld vanwege verstorende factoren.

Nobile et.al vinden desondanks dat het van primair belang is om de waarschuwingen in overweging te nemen, omdat slapeloosheid een belangrijke risicofactor is voor suïcidaal gedrag en omdat veel huisartsen het suïcidale risico niet systematisch beoordelen. Bovendien bestaan ​​er momenteel weinig gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken naar daridorexant en ontbreken gegevens over psychiatrische comorbiditeit. De auteurs vinden ook dat dubbele orexine-receptorantagonisten (DORA’s) weliswaar antidepressivum-achtige eigenschappen kunnen hebben, maar het bewijs uit preklinische en klinische onderzoeken is nog steeds tegenstrijdig. Bovendien, zelfs als suïcidaal gedrag gemeenschappelijke paden deelt met depressie, zijn deze twee stoornissen verschillend. Daridorexant wordt gemetaboliseerd door cytochroom P450 als citalopram, mirtazapine, quetiapine, aripiprazol, diazepam of clomipramine, gebruikelijke behandelingen die worden gebruikt bij suïcidale patiënten. De interactie tussen daridorexant en citalopram is momenteel niet bekend.

OOK INTERESSANT:   Hoe je de beste online informatie over psychofarmacologie kunt vinden

Feiten over Daridorexant
1. Daridorexant is een experimenteel medicijn dat wordt ontwikkeld voor de behandeling van slapeloosheid.
2. Daridorexant werkt door het blokkeren van specifieke receptoren in de hersenen die betrokken zijn bij het reguleren van de slaap-waakcyclus.
3. Uit klinische onderzoeken is gebleken dat daridorexant effectief kan zijn bij het verminderen van inslaaptijd en verbetering van de totale slaapkwaliteit.
4. Bijwerkingen van daridorexant kunnen onder meer hoofdpijn, duizeligheid en misselijkheid omvatten.
5. Het gebruik van daridorexant kan leiden tot slaperigheid overdag, vooral tijdens de eerste weken van behandeling.
6. Volgens schattingen lijdt ongeveer 10-30% van de bevolking wereldwijd aan chronische slapeloosheid.
7. Daridorexant kan worden voorgeschreven als alternatief voor andere slaapmedicatie, zoals benzodiazepinen of Z-drugs.
8. Het exacte werkingsmechanisme van daridorexant is nog niet volledig begrepen en wordt nog steeds onderzocht.
9. Daridorexant is momenteel in de klinische fase van ontwikkeling.
10. Er zijn verschillende lopende onderzoeken naar daridorexant gaande om de effectiviteit en veiligheid verder te beoordelen.

Palagini L, Geoffroy PA, Micoulaud-Franchi JA, et al. Potential aggravation of suicidal risk with daridorexant: currently not enough data to show a link. J Clin Psychiatry. 2023;84(4):23lr14892.

Nobile B, Courtet P. Daridorexant: caution is needed about suicidal risk in depressed patients with insomnia—reply to Palagini et al. J Clin Psychiatry. 2023;84(4):23lr14892a.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

Slaapexperts geven in Journal of Clinical Psychiatry commentaar op een recent ingezonden brief die een rol suggereerde voor daridorexant, een nieuw hypnoticum, bij het verhogen van het zelfmoordrisico.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen