In een nieuwe studie zijn de verbanden onderzocht tussen persoonlijkheidsstoornissen en antisociaal gedrag, inclusief geweld en recidive. Zo is er een vier- tot vijfvoudige toename in de kans op geweld bij individuen met een persoonlijkheidsstoornis vergeleken met de algemene bevolking en is er een twee- tot driemaal verhoogde kans op herhaaldelijk delinquent gedrag vergeleken met degenen zonder persoonlijkheidsstoornissen.
Het doel van de huidige studie was om de risico’s van antisociaal gedrag en herhaaldelijk delinquent gedrag (recidive) bij individuen met persoonlijkheidsstoornissen te analyseren in vergelijking met controlegroepen zonder persoonlijkheidsstoornissen.
Methode
De onderzoekers voerden een systematische review en meta-analyse uit van observationele studies die de risico’s van antisociaal gedrag en recidive onderzochten bij individuen met persoonlijkheidsstoornissen. Ze gebruikten zes bibliografische databases en volgden de PRISMA-richtlijnen voor systematische reviews.
Resultaten
De studie identificeerde 21 onderzoeken met 83.418 individuen met persoonlijkheidsstoornissen die antisociaal en gewelddadig gedrag onderzochten, en 39 studies met 14.131 individuen die recidive onderzochten. Er werd een verhoogd risico op geweld gevonden bij individuen met een persoonlijkheidsstoornis, met name bij antisociale persoonlijkheidsstoornis (ASPD) en borderline persoonlijkheidsstoornis (BPD). Het risico op recidive was ook verhoogd bij individuen met een persoonlijkheidsstoornis, vooral bij ASPD.
Conclusies
De studie concludeert dat de beoordeling en behandeling van persoonlijkheidsstoornissen een integraal onderdeel moeten zijn van geweldpreventiestrategieën. Het verbeteren van de identificatie en behandeling van comorbide middelenmisbruik kan mogelijk negatieve uitkomsten verminderen bij individuen met persoonlijkheidsstoornissen.
Belangrijke Bevindingen
- Geweld en Persoonlijkheidsstoornissen: Er is een vier- tot vijfvoudige toename in de kans op geweld bij individuen met een persoonlijkheidsstoornis vergeleken met de algemene bevolking. Bij ASPD is er een zevenvoudige toename in de kans op geweld.
- Recidive: Individuen met persoonlijkheidsstoornissen hebben een twee- tot driemaal verhoogde kans op herhaaldelijk delinquent gedrag vergeleken met degenen zonder persoonlijkheidsstoornissen.
- BPD en Geweld: BPD verdubbelt de kans op geweld in vergelijking met de algemene bevolking. Dit risico lijkt onafhankelijk te zijn van comorbiditeit met ASPD.
- Comorbiditeit met Middelenmisbruik: Middelenmisbruik verhoogt het risico op geweld bij individuen met ASPD aanzienlijk. Slechts vijf van de 16 studies hielden rekening met middelenmisbruik in hun analyses.
Beperkingen
De studie wijst op significante heterogeniteit in de resultaten, vooral voor gewelddadige uitkomsten. Veel studies vertrouwden op zelfrapportage, wat kan leiden tot vertekening door sociale wenselijkheid. Bovendien waren de meeste studies uitgevoerd in hoge-inkomenslanden, wat de generaliseerbaarheid kan beperken.
Implicaties
Preventie van gewelddadige en antisociale uitkomsten bij mensen met persoonlijkheidsstoornissen, vooral bij degenen met significante borderline- en antisociale kenmerken, moet deel uitmaken van de routinematige klinische zorg. Het verbeteren van de identificatie en behandeling van middelenmisbruik kan mogelijk antisociale en gewelddadige uitkomsten verminderen.
Referentie(s)
Chow, R. T. S., Yu, R., Geddes, J. R., & Fazel, S. (2024). Personality disorders, violence and antisocial behaviour: Updated systematic review and meta-regression analysis. British Journal of Psychiatry. https://doi.org/10.1192/bjp.2024.226