vrijdag, mei 24, 2024

Paliperidonpalmitaat bij patiënten met schizofrenie

Gerelateerde artikelen

In een recent artikel in Journal of Clinical Psychiatry wordt de eerdere toepassing van Paliperidonpalmitaat besproken als behandeling voor patiënten met schizofrenie. Het onderzoek toont aan dat Paliperidonpalmitaat, een langwerkend injecteerbaar antipsychoticum, effectiever kan zijn dan orale antipsychotica bij de behandeling van schizofrenie.

Paliperidonpalmitaat
Paliperidonpalmitaat is een langwerkend injecteerbaar antipsychoticum dat wordt gebruikt bij de behandeling van schizofrenie. Het is een vorm van paliperidon, dat op zijn beurt een afgeleide is van risperidon. Paliperidonpalmitaat wordt toegediend via een intramusculaire injectie en heeft als doel om de symptomen van schizofrenie te verminderen en de kans op terugval te verkleinen. Het medicijn werkt door het blokkeren van bepaalde neurotransmitters in de hersenen, met name dopamine, waardoor het de overactiviteit van deze neurotransmitters kan reguleren. Door de langwerkende aard van paliperidonpalmitaat hoeft het minder vaak te worden toegediend dan orale antipsychotica, wat kan bijdragen aan een betere therapietrouw en stabiliteit van de symptoombeheersing bij patiënten met schizofrenie.

AntipsychoticumWerkingsmechanisme
PaliperidonpalmitaatD2- en 5-HT2A-receptorantagonist
RisperidonmicrosferenD2- en 5-HT2A-receptorantagonist
OlanzapinepamoaatD2-, 5-HT2A- en 5-HT2C-receptorantagonist
AripiprazoldepoD2- en 5-HT1A-receptorpartiële agonist
HaloperidoldecanoaatD2-receptorantagonist
FlupentixoldecanoaatD2- en 5-HT2A-receptorantagonist
Tabel 1: Andere langwerkende injecteerbare antipsychotica en hun werkingsmechanisme.


Een post-hoc analyse van verschillende studies toonde aan dat Paliperidonpalmitaat resulteerde in minder behandelfalen en terugval in vergelijking met orale antipsychotica. Deze voordelen werden waargenomen bij patiënten met zowel een ziekteperiode van 0-3 jaar als meer dan 3 jaar. De bijwerkingen en veiligheidsprofielen waren vergelijkbaar tussen Paliperidonpalmitaat en orale antipsychotica. Deze bevindingen suggereren dat het vroegtijdig gebruik van Paliperidonpalmitaat in de behandeling van schizofrenie gunstig kan zijn en de kans op terugval kan verminderen.

OOK INTERESSANT:   Olanzapine en gewichtsverlies bij schizofrenie met vroege aanvang

Lopena, O. J., Alphs, L. D., Sajatovic, M., Turkoz, I., Sun, L., Johnston, K. L., Sliwa, J. K., Najarian, D. M., & Starr, H. L. (2023). Earlier Use of Long-Acting Injectable Paliperidone Palmitate Versus Oral Antipsychotics in Patients With Schizophrenia: An Integrated Patient-Level Post Hoc Analysis. The Journal of Clinical Psychiatry, 84(6), 23m14788.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een recent artikel in Journal of Clinical Psychiatry wordt de eerdere toepassing van Paliperidonpalmitaat besproken als behandeling voor patiënten met schizofrenie. Het onderzoek toont aan dat Paliperidonpalmitaat, een langwerkend injecteerbaar antipsychoticum, effectiever kan zijn dan orale antipsychotica bij de behandeling van schizofrenie.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen