woensdag, november 6, 2024

Onderwerp: jeugdtrauma

Boekbespreking: Van waanzin naar wijsheid

"Van waanzin naar wijsheid" biedt een boeiend, helder geschreven verhaal dat diepe inzichten biedt over trauma en heling. Het is een waardevolle aanrader voor zowel zij die met trauma kampen als voor hulpverleners. De auteur neemt de lezer mee in een krachtig proces, waarbij hoop en heling centraal staan. Dit autobiografische werk biedt niet alleen persoonlijke inzichten, maar belicht ook effectieve therapeutische benaderingen, waardoor het een waardevolle bron van begrip en groei is voor iedereen die geïnteresseerd is in trauma en zijn behandeling.

Nadelige jeugdervaringen

Een recent rapport van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) laat zien dat een aanzienlijk deel van de volwassenen in Europa en Noord-Amerika minstens één nadelige jeugdervaring (Adverse Childhood Experiences, ACE) heeft meegemaakt tijdens hun kindertijd. In dit artikel gaan we dieper in op de Adverse Childhood Experiences.

Trauma tijdens de kindertijd verdrievoudigt het risico op een ernstige psychische stoornis op volwassen leeftijd

Jeugdtrauma verhoogt het risico om later gediagnosticeerd te worden met een psychische stoornis aanzienlijk. Voor kinderen die emotionele mishandeling hebben meegemaakt, is angst de meest voorkomende stoornis. Trauma verhoogt ook het risico op psychose, obsessieve-compulsieve en bipolaire stoornis. En veelzeggend is dat degenen die tijdens hun kinderjaren een trauma meemaakten, 15 keer meer kans hadden om later in hun leven de diagnose borderline-persoonlijkheidsstoornis te krijgen. De resultaten zijn gepubliceerd in het tijdschrift European Archives of Psychiatry and Clinical Neuroscience. Het is het sterkste bewijs tot nu toe dat psychologisch trauma echt een risicofactor is om later een psychische stoornis te krijgen.

Jeugdtrauma geeft ernstige en chronische klachten van depressie en angst

Jeugdtrauma  is een risicofactor voor depressie en angst, maar hoe langdurig zijn deze effecten? In een nieuwe studie is onderzocht hoe jeugdtrauma (zoals emotionele verwaarlozing, emotioneel/fysiek/seksueel misbruik) samenhangt met depressie en angst.

Populair

Comorbiditeit bij ADHD

Sociale cognitie bij ADHD: de rol van taal, theory of mind en uitvoerende functies

In nieuw onderzoek zijn de cognitieve processen onderzocht die verband houden met sociale cognitie bij mensen met ADHD, in vergelijking met controlegroepen.

Suïcidepreventie bij jongeren: de rol van milieu- en leefstijlfactoren

Suïcide is een van de meest tragische en complexe uitdagingen waarmee jongeren en hun families te maken kunnen krijgen. Het is in Nederland de meest voorkomende doodsoorzaak onder adolescenten. Onderzoekers weten al langer dat een combinatie van genetische, psychologische en sociale factoren een rol speelt in suïcidale gedragingen. Recent onderzoek, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, biedt echter nieuwe inzichten in hoe milieu- en leefstijlfactoren (het exposome) kunnen bijdragen aan het risico op suïcidepogingen bij jongeren.

Effect van antipsychotica op cognitieve functies bij schizofrenie

Schizofrenie is een complexe psychiatrische aandoening die vaak gepaard gaat met cognitieve stoornissen. Deze stoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten. Het verbeteren van cognitieve functies is daarom een belangrijk doel in de behandeling van schizofrenie. In dit artikel analyseren we een recente studie die de effecten van verschillende antipsychotica op cognitieve functies bij schizofreniepatiënten onderzoekt.

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.
spot_imgspot_img