woensdag, juni 25, 2025

Onderwerp: J04E01

Bright Light Therapy voor niet-seizoensgebonden depressieve stoornissen

De studie onderzocht de effectiviteit van Bright Light Therapy (BLT) als aanvullende behandeling voor niet-seizoensgebonden depressieve stoornissen. De studie is een systematische review en meta-analyse van 11 unieke gerandomiseerde klinische onderzoeken met gegevens van 858 patiënten, waarvan 75,6% vrouwelijk was. De resultaten tonen aan dat BLT significant betere remissie- en responspercentages oplevert in vergelijking met de controlegroep.

Neurofeedback bij ADHD

Over het algemeen lijkt neurofeedback geen betekenisvolle voordelen te bieden voor individuen met ADHD, zowel klinisch als neuropsychologisch, op groepsniveau. Dat blijkt uit de resultaten van een meta-analyse van gerandomiseerde klinische studies (RCT's) om de effectiviteit van neurofeedback bij ADHD te beoordelen, zowel wat betreft vermindering van kernsymptomen als verbetering van neuropsychologische uitkomsten.

Cannabisgebruik en psychose bij adolescenten

Een recente studie gepubliceerd in JAMA Psychiatry onderzoekt de relatie tussen cannabisgebruik bij adolescenten en symptomen van de psychosespectrum. De onderzoekers ontdekten dat adolescenten die cannabis gebruikten tijdens de studieperiode meer symptomen van de psychosespectrum rapporteerden en meer stress ervoeren door deze symptomen dan degenen die geen cannabis gebruikten.

Onderzoek toont verband aan tussen genetisch risico op depressie en hartziekten bij vrouwen

Onderzoekers van de Universiteit van Queensland hebben ontdekt dat vrouwen met een hoog genetisch risico op depressie ook een grotere kans hebben op het ontwikkelen van hartziekten. In een studie waarin genetische en gezondheidsgegevens van meer dan 300.000 mensen werden geanalyseerd, vonden onderzoekers dat deze verhoogde kans op hartziekten bestond, zelfs zonder dat een diagnose van depressie was gesteld.

Verminderde beloningsrespons bij tieners voorspelt depressie

Nieuw onderzoek toont aan dat een verminderde neurale respons op het ontvangen van beloningen bij tieners het eerste begin van depressie voorspelt, maar niet van angst of suïcidaliteit. Dit is onafhankelijk van reeds bestaande depressieve of angstige symptomen, evenals leeftijd of geslacht, die al sterke risicofactoren voor depressie zijn. De studie is gepubliceerd in Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Populair

De herstel- en ontwikkelcampus

Dit artikel introduceert en bepleit een radicaal andere aanpak binnen de ggz: de herstel- en ontwikkelcampus. Een geïntegreerd ecosysteem waar behandeling niet het einddoel is, maar het startpunt van een traject naar een betekenisvol en autonoom leven. We verkennen het concept, de theoretische onderbouwing en de praktische uitvoering aan de hand van een casus. Tot slot analyseren we waarom dit model nog geen gemeengoed is en wat er nodig is om deze droom werkelijkheid te maken.

Objectieve meetmethoden voor ADHD-symptomen en behandeleffecten

Dit artikel geeft een overzicht van de stand van zaken op het gebied van objectieve meetmethoden voor ADHD. Wat meten ze precies? Wat zegt de wetenschap over hun betrouwbaarheid en bruikbaarheid? En hoe kunnen ze de klinische praktijk versterken, niet vervangen? We kijken naar hoe ADHD-zorg ingericht zou moeten zijn, waarin een combinatie van het klinisch beeld en objectieve data leidt tot een scherper, persoonlijker en effectiever zorgproces.

Toerekeningsvatbaarheid: waar zorg en recht elkaar raken

Een man met een psychotische stoornis steelt een auto, omdat stemmen hem de opdracht geven de wereld te redden. Een vrouw met een ernstige verslaving en persoonlijkheidsstoornis pleegt een gewelddadige overval. Een man met een antisociale persoonlijkheidsstoornis fraudeert op grote schaal zonder enig schuldgevoel. Deze mensen hebben een strafbaar feit gepleegd. Maar zijn ze er ook volledig verantwoordelijk voor? Dit is de kernvraag achter het concept ‘toerekeningsvatbaarheid’. Het is een complex onderwerp op het snijvlak van de geestelijke gezondheidszorg en het recht. In dit artikel duiken we diep in dit begrip. We bespreken het juridische kader, het psychologische onderzoek en de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Neurodiversiteit

Dit artikel biedt een uitgebreide analyse van het neurodiversiteitsparadigma. We bespreken de oorsprong, de kernconcepten en de meest recente wetenschappelijke inzichten. Vervolgens vertalen we deze kennis naar concrete implicaties voor de klinische praktijk van de ggz-professional, van diagnostiek tot behandeling en taalgebruik.
spot_imgspot_img