dinsdag, december 10, 2024

Onderwerp: J03E03

Zelfmoordprofielen: een stap naar effectievere preventie

In nieuw baanbrekend onderzoek zijn profielen van 306.800 zelfmoordslachtoffers en tekenen van zelfmoordintentie onderzocht om inzicht te krijgen in verschillende groepen zelfmoordslachtoffers en de daarbij behorende karakteristieken. De interessante resultaten van het onderzoek tonen aan dat er vijf verschillende profielen van zelfmoordslachtoffers kunnen worden geïdentificeerd op basis van specifieke omstandigheden die hebben geleid tot de zelfmoord: comorbide geestelijke gezondheids- en middelengebruiksstoornissen; alleen mentale stoornissen; crisis-, alcoholgerelateerde en intieme partnerproblemen; lichamelijke gezondheidsproblemen; en polysubstantiegebruik. Deze profielen bieden inzicht in de diverse achtergronden en omstandigheden van zelfmoordslachtoffers.

Psilocybine-therapie bij alcoholgebruiksstoornissen

Een groeiend aantal studies suggereert dat psilocybine, de psychoactieve stof in bepaalde paddenstoelen, ook bekend als "magische paddenstoelen", een veelbelovende behandeling kan zijn voor alcoholgebruiksstoornissen (AUD). Recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Scientific Reports', biedt nieuwe inzichten in hoe psilocybine-therapie de werking van de hersenen bij AUD kan veranderen.

De relatie tussen onze slaap, lichaamsklok en geestelijke gezondheid

Recent onderzoek van de Universiteit van Southampton heeft aangetoond dat problemen met onze slaap en interne lichaamsklok een scala aan psychiatrische stoornissen kunnen uitlokken of verergeren. Deze bevindingen, die zijn gepubliceerd in de 'Proceedings of the National Academy of Sciences' (PNAS), benadrukken het belang van een beter begrip van de relatie tussen slaap, circadiane ritmes en mentale gezondheid.

Studiedrugs: Niet zonder risico

Steeds meer studenten (zonder ADHD) grijpen naar ADHD-medicijnen om beter te kunnen studeren. Maar uit recent onderzoek van de Binghamton Universiteit blijkt dat dit soort 'studiedrugs' kan leiden tot meer drugsgebruik en geestelijke gezondheidsproblemen.

Hersenverbindingen gekoppeld aan ADHD bij jongeren

Recent onderzoek onder leiding van wetenschappers van de National Institutes of Health (NIH) heeft nieuwe inzichten opgeleverd in de hersenprocessen die samenhangen met ADHD bij jongeren. Gepubliceerd in het American Journal of Psychiatry, onthult deze grote studie atypische interacties tussen de frontale cortex en diepliggende informatieprocessencentra in de hersenen als een kenmerk van ADHD.

Populair

Angstgeneralisatie

LGBTQ-positieve psychotherapie

LGBTQ-positieve psychotherapie is een belangrijke benadering die zich richt op de geestelijke gezondheidsbehoeften van seksuele en gender minderheden (SGM). Onderzoek toont aan dat deze groepen vaak te maken hebben met hogere niveaus van depressie, angst en andere psychische problemen in vergelijking met heteroseksuele en cisgender individuen (Burger & Pachankis, 2024). De positieve psychotherapie is ontworpen om de negatieve effecten van stigma en minderheidsstress te verminderen, die bijdragen aan deze geestelijke gezondheidsproblemen.

Dialectische Gedragstherapie

Dialectische Gedragstherapie (DGT) is een uitgebreide, multimodale, cognitief-gedragstherapeutische behandeling die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de behandeling van parasuïcidale vrouwen met borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Sindsdien is DGT aangepast voor verschillende andere populaties en heeft het een sterke evidence base opgebouwd die de effectiviteit ervan ondersteunt bij de behandeling van een verscheidenheid aan psychische aandoeningen.

De werkzaamheid en verdraagbaarheid van MAO-remmers bij de behandeling van depressieve episodes

Monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) worden vaak beschouwd als een derde-lijnsbehandeling voor patiënten met therapieresistente depressie. Ondanks hun potentieel worden ze in de klinische praktijk onderbenut, voornamelijk vanwege zorgen over de verdraagbaarheid en de dieetbeperkingen die aan hun gebruik zijn verbonden. Dit artikel bespreekt de bevindingen van een systematische review en netwerkmeta-analyse die de werkzaamheid en verdraagbaarheid van MAO-remmers bij de behandeling van depressieve episodes bij stemmingsstoornissen heeft beoordeeld.

Cariprazine en cognitieve effecten bij schizofrenie en bipolaire stoornis

Cariprazine is een antipsychoticum dat gedeeltelijke agonistische effecten heeft op de D3-receptor, met een hogere affiniteit dan dopamine zelf, wat heeft geleid tot significante procognitieve effecten in preklinische dierstudies. In een nieuwe systematische review zijn de effecten onderzocht van cariprazine op cognitieve metingen bij patiënten met schizofrenie en bipolaire stoornis.
spot_imgspot_img