dinsdag, maart 25, 2025

Onderwerp: J02E09

DRESS-syndroom

Het DRESS-syndroom, ook wel bekend als een geneesmiddelreactie met eosinofilie en systemische symptomen, is een ernstige reactie op medicijnen met een breed scala aan klinische kenmerken en kan levensbedreigend zijn. De aandoening wordt vaak over het hoofd gezien in de psychiatrie, hoewel veel van de betrokken medicijnen psychotrope middelen zijn. Als DRESS wordt vermoed, is een snelle diagnose en behandeling van cruciaal belang om ernstige complicaties te voorkomen.

Dialectische gedragstherapie effectief in verminderen suïcidepogingen bij bipolaire stoornis

Uit een recent onderzoek blijkt dat dialectische gedragstherapie (DGT) een effectieve benadering is om suïcidepogingen te verminderen bij adolescenten die lijden aan een bipolaire spectrumstoornis. In vergelijking met standaardzorg (SOC) psychotherapie, toonde DGT gedurende een periode van één jaar significant betere resultaten in het verminderen van suïcidepogingen. Bovendien bleek dat verbeteringen in emotionele dysregulatie een cruciale rol speelden bij het verminderen van suïcidepogingen, vooral bij adolescenten met een hoge mate van baseline-emotionele dysregulatie. Deze bevindingen benadrukken de veelbelovende rol van DGT als een specifieke interventie voor deze hoogrisicopopulatie.

MDMA-ondersteunde therapie voor ernstige PTSS

In de MAPP2-studie, een gerandomiseerde, dubbelblinde, placebo-gecontroleerde fase 3-studie, is de werkzaamheid en veiligheid van MDMA-ondersteunde therapie geëvalueerd bij volwassenen met matige of ernstige PTSS. De resultaten zijn bemoedigend en suggereren dat MDMA-ondersteunde therapie een effectieve optie kan zijn voor de behandeling van PTSS. De resultaten van de studie zijn in Nature Medicine gepubliceerd.

Therapietrouw aan clozapine

In een nieuw onderzoek, uitgevoerd over een periode van 24 jaar, is de mate van niet-therapietrouw onderzocht bij patiënten die clozapine gebruikten. Het onderzoek analyseerde monsters die waren ingediend bij een clozapine therapeutische geneesmiddelenbewakingsservice tussen 1993 en 2017. De resultaten van het onderzoek zijn opmerkelijk. In de meeste gevallen waarin geen clozapine werd gedetecteerd, was dit namelijk onverwacht, zonder enige aanwijzing van therapietrouwproblemen. De auteurs van het onderzoek pleiten voor meer frequente therapeutische geneesmiddelenbewaking (TDM) van clozapine, mogelijk maandelijks, om de therapietrouw te waarborgen.

Veiligheid en effectiviteit van hooggedoseerde propranolol als behandeling voor uitdagend gedrag bij personen met autismespectrumstoornissen

In een recente studie is de rol van hooggedoseerde propranolol als mogelijke behandeling voor ernstig uitdagend gedrag bij personen met autismespectrumstoornissen (ASS) onderzocht. De bevindingen zijn opmerkelijk: maar liefst 85% van de 46 onderzochte patiënten vertoonde aanzienlijke verbetering volgens de Clinical Global Impression Improvement-schaal. Bovendien werden er minimale bijwerkingen waargenomen, met slechts twee deelnemers die de propranolol niet konden verdragen.

Populair

Perspectief in de langdurige GGZ

Het Trimbos-instituut heeft op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een verdiepend onderzoek uitgevoerd naar de langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland. In dit artikel bespreken we de belangrijkste conclusies.

Encefalopathie van Wernicke bij hyperthyreoïdie en thyrotoxicose

Wernicke's Encephalopathy (WE) is een acute neuropsychiatrische aandoening die vaak wordt veroorzaakt door een ernstige thiaminedeficiëntie. Deze aandoening kan optreden bij patiënten met hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, die een verhoogde metabolische vraag naar vitamine B1 (thiamine) ervaren. Een nieuwe studie onderzocht de symptomen van WE in de context van hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, met een focus op de klinische kenmerken en de noodzaak van vroege herkenning en behandeling.

Niet-stimulerende medicijnen voor de behandeling van ADHD bij kinderen en adolescenten

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is een van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen bij kinderen en heeft een aanzienlijke impact op hun gedrag, academisch succes en interpersoonlijke relaties. Stimulantia, zoals methylfenidaat en amfetaminen, wordt vaak als eerste keuze beschouwd, maar zijn niet altijd geschikt voor alle patiënten vanwege bijwerkingen, onvoldoende respons of voorkeur van patiënt of diens naasten. In een recente studie worden de niet-stimulerende medicaties voor ADHD besproken, waaronder alfa-agonisten (zoals guanfacine en clonidine) en norepinefrine heropname-inhibitoren (zoals atomoxetine en viloxazine).

Klassieke psychedelica: farmacologische eigenschappen en klinische interacties

Klassieke psychedelica zijn een groep psychoactieve stoffen die voornamelijk bekend staan om hun vermogen om de perceptie, stemming en verschillende cognitieve processen te beïnvloeden. Voorbeelden van deze stoffen zijn lyserginezuurdiethylamide (LSD), psilocybine (voorkomend in bepaalde paddenstoelen), en mescaline (gevonden in de peyote-cactus). Deze stoffen worden gekenmerkt door hun interactie met serotonine-receptoren in de hersenen, met name de 5-HT2A-receptor, wat leidt tot hun unieke psychotrope effecten.
spot_imgspot_img