woensdag, november 6, 2024

Onderwerp: J02E03

Incidenteel atriumfibrilleren en het risico op dementie

Incidenteel atriumfibrilleren (AF) lijkt het risico op dementie te verhogen: een groot onderzoek heeft een bescheiden verhoogd risico gevonden, met een sterker verband bij jongere, gezondere mensen. In dit artikel worden kort en bondig de onderzoeksresultaten besproken, maar wordt ook nader ingegaan op oorzaken, complicaties en behandeling van atriumfibrilleren met bijzondere aandacht voor atriumfibrilleren bij vrouwen.

Behandelopties voor angst

Er zijn verschillende behandelopties voor mensen met een angststoornis. Niet-medicamenteuze behandelopties kunnen op zichzelf of in combinatie met medicatie worden gebruikt om verlichting te bieden bij angstsymptomen. In dit artikel worden zowel de medicamenteuze als niet-medicamenteuze behandelopties bij angst besproken. Ook wordt ingegaan op de verschillende angststoornissen.

Duloxetine bij ADHD

Er is momenteel nog onvoldoende sterk wetenschappelijk bewijs dat duloxetine effectief is bij de behandeling van ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder). De ervaringen van patiënten daarentegen lijken overwegend positief te zijn.

Lithium als augmentatie bij ernstige depressie

In Journal of Clinical Psychiatry wordt het gebruik van lithium besproken als een augmentatiestrategie voor de behandeling van therapieresistente depressie (TRD) bij patiënten met een ernstige depressieve stoornis. In PSYMAG worden de key highlights beschreven, maar wordt ook de mogelijke toepassing van lithium bij andere psychische aandoeningen behandeld.

Fysieke activiteit effectiever dan medicijnen?

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië hebben 97 reviews, 1039 onderzoeken en 128.119 deelnemers beoordeeld en ontdekt dat fysieke activiteit 1,5 keer effectiever is dan counseling of de leidende geneesmiddelen voor het beheersen van depressie.

Populair

Comorbiditeit bij ADHD

Sociale cognitie bij ADHD: de rol van taal, theory of mind en uitvoerende functies

In nieuw onderzoek zijn de cognitieve processen onderzocht die verband houden met sociale cognitie bij mensen met ADHD, in vergelijking met controlegroepen.

Suïcidepreventie bij jongeren: de rol van milieu- en leefstijlfactoren

Suïcide is een van de meest tragische en complexe uitdagingen waarmee jongeren en hun families te maken kunnen krijgen. Het is in Nederland de meest voorkomende doodsoorzaak onder adolescenten. Onderzoekers weten al langer dat een combinatie van genetische, psychologische en sociale factoren een rol speelt in suïcidale gedragingen. Recent onderzoek, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, biedt echter nieuwe inzichten in hoe milieu- en leefstijlfactoren (het exposome) kunnen bijdragen aan het risico op suïcidepogingen bij jongeren.

Effect van antipsychotica op cognitieve functies bij schizofrenie

Schizofrenie is een complexe psychiatrische aandoening die vaak gepaard gaat met cognitieve stoornissen. Deze stoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten. Het verbeteren van cognitieve functies is daarom een belangrijk doel in de behandeling van schizofrenie. In dit artikel analyseren we een recente studie die de effecten van verschillende antipsychotica op cognitieve functies bij schizofreniepatiënten onderzoekt.

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.
spot_imgspot_img