zaterdag, april 19, 2025

Onderwerp: J01E11

Niet geboren op mijn verjaardag

Een indrukwekkend verhaal over kinderhandel en kindermisbruik en de traumatische gevolgen hiervan. Maar ook een verhaal over hoop en over keuzes. Sam van den Haak, auteur van 'Niet geboren op mijn verjaardag', heeft een boodschap: 'Je kunt alles worden wat je wilt, maar vooral jezelf'.

“Wat doen gewone antidepressiva echt? Zijn het gewoon placebo’s?”

Antdepressiva zijn de meest voorkomende klasse medicijnen die in de psychiatrie worden voorgeschreven. Deze medicijnen stonden aan de top van een sterke controverse, met populaire artikelen die benadrukten dat het misschien gewoon placebo's met bijwerkingen zijn. Maar is dit echt zo? Waarschijnlijk niet.

Het gebruik van medicijnen voor ADHD bij hartaandoeningen

In een nieuwe review worden de cardiovasculaire risico's besproken die naar verluidt geassocieerd zijn met ADHD-medicatie en wordt de wetenschappelijke basis gelegd voor het veilig gebruik bij personen met vastgestelde hart- en vaatziekten.

Interacties tussen medicatiecombinaties van antipsychotica met antidiabetica, lipidenverlagende medicijnen en medicijnen voor gewichtsverlies

Patiënten met ernstige psychische aandoeningen (SMI) hebben een hoog risico op diabetes, dyslipidemie en andere componenten van het metabool syndroom. Patiënten met deze metabole comorbiditeiten en cardiale risicofactoren zouden niet alleen antipsychotica moeten krijgen, maar ook medicijnen die gericht zijn op het verminderen van het cardiovasculaire risico. Maar hiermee kunnen veel patiënten wel worden blootgesteld aan klinisch relevante geneesmiddeleninteracties.

ADHD en eetstoornissen in de kindertijd en adolescentie

Aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) is een van de meest voorkomende neurologische ontwikkelingsstoornissen met hyperactiviteit, onoplettendheid en impulsiviteit als kernsymptomen. Recente studies suggereren dat 20% van de kinderen met ADHD ook eetstoornissen ontwikkelt, waaronder anorexia nervosa, boulimia nervosa en de eetbuistoornis. Er is echter nog weinig bekend over de associatie tussen ADHD en eetstoornissen tijdens de kindertijd en adolescentie.

Populair

ADHD bij volwassenen en crimineel gedrag

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ADHD niet alleen leidt tot functionele en relationele problemen, maar ook een significante associatie vertoont met crimineel gedrag (Modesti et al., 2025). Dit artikel bespreekt de belangrijkste bevindingen uit de literatuur over ADHD en crimineel gedrag bij volwassenen, gevolgd door een gedetailleerde bespreking van een recente studie die deze relatie verder onderzoekt.

Effectiviteit van LSD in de behandeling van ADHD

Dit artikel bespreekt de bevindingen van een recente studie die de veiligheid en effectiviteit van herhaalde laag-dosering van LSD bij volwassenen met ADHD onderzoekt, en plaatst deze in de context van andere recente onderzoeken naar psychedelica en ADHD.

Betrouwbaarheid van ADHD-informatie op sociale media

In dit artikel richten we ons op de zorgelijke bevindingen van elf recente wetenschappelijke studies die de validiteit, betrouwbaarheid en impact van ADHD-screening op sociale media onderzochten.

Ketamine als behandeloptie voor eetstoornissen

Recent onderzoek heeft de mogelijkheid van ketamine als een adjunctieve behandeling voor eetstoornissen, met name AN, onderzocht. In dit artikel bespreken we een recente studie die de effectiviteit van Ketamine Adjuvant Treatment (KAT) in een casusreeks van patiënten met eetstoornissen evalueert, maar kijken we ook naar wat we al weten uit eerder onderzoek.
spot_imgspot_img