woensdag, november 6, 2024

Onderwerp: J01E09

What the f*ck

In een Amsterdamse metro werd Joost Wolters in juli 2017 doodgestoken. Joost was een volkomen willekeurig slachtoffer van Philip O., een man met psychische problemen en een voorgeschiedenis van ernstige geweldsdelicten die eigenlijk nooit vrij had mogen rondlopen. Blunder na blunder van autoriteiten en zorginstellingen maken dat zus Saskia steeds strijdbaarder wordt; ze wil gerechtigheid voor haar broer. Eind 2022 verschijnt haar boek. In PSYMAG doet Saskia haar verhaal. Wat is er misgegaan en wat kunnen instanties, zorginstellingen en behandelaren leren van deze verschrikkelijke gebeurtenis?

De Hart-hoofd-connectie: het stress-infarct

Cardioloog Janneke Wittekoek wil dat er meer aandacht komt voor het stress-infarct dat vooral vrouwen treft. Vrouwen in de overgang krijgen geen goede behandeling voor deze klachten, terwijl zij een hoger risico lopen op een stress-infarct. Vooral vrouwen in de overgang met veel stress, vrouwen met migraine, zwangerschapscomplicaties in de voorgeschiedenis en vrouwen met psychosociale problematiek hebben een hoger risico.

Psychologische factoren die verband houden met ‘long COVID’

Onderzoek wijst uit dat al aanwezige psychologische stress vóór COVID-19-infectie het risico op long COVID met 45% verhoogt.

Impact van middelengebruik en psychiatrische diagnoses op covid-19-uitkomsten

In een nieuwe studie is het verband onderzocht tussen stoornissen in het gebruik van middelen (cannabis, cocaïne, alcohol, opiaten en benzodiazepines) en psychiatrische diagnoses (schizofrenie, stemmingsstoornissen, angststoornissen) en COVID-19-uitkomsten in een grote, retrospectieve cohortstudie.

Quetiapine en het risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen

Het gebruik van een lage dosis quetiapine is geassocieerd met een verhoogd risico op ernstige cardiovasculaire bijwerkingen, vooral bij vrouwen en ouderen, zo blijkt uit nieuw onderzoek.

Populair

Comorbiditeit bij ADHD

Sociale cognitie bij ADHD: de rol van taal, theory of mind en uitvoerende functies

In nieuw onderzoek zijn de cognitieve processen onderzocht die verband houden met sociale cognitie bij mensen met ADHD, in vergelijking met controlegroepen.

Suïcidepreventie bij jongeren: de rol van milieu- en leefstijlfactoren

Suïcide is een van de meest tragische en complexe uitdagingen waarmee jongeren en hun families te maken kunnen krijgen. Het is in Nederland de meest voorkomende doodsoorzaak onder adolescenten. Onderzoekers weten al langer dat een combinatie van genetische, psychologische en sociale factoren een rol speelt in suïcidale gedragingen. Recent onderzoek, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, biedt echter nieuwe inzichten in hoe milieu- en leefstijlfactoren (het exposome) kunnen bijdragen aan het risico op suïcidepogingen bij jongeren.

Effect van antipsychotica op cognitieve functies bij schizofrenie

Schizofrenie is een complexe psychiatrische aandoening die vaak gepaard gaat met cognitieve stoornissen. Deze stoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten. Het verbeteren van cognitieve functies is daarom een belangrijk doel in de behandeling van schizofrenie. In dit artikel analyseren we een recente studie die de effecten van verschillende antipsychotica op cognitieve functies bij schizofreniepatiënten onderzoekt.

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.
spot_imgspot_img