woensdag, juni 25, 2025

Onderwerp: J01E02

PsychX: gratis online lezingen van internationale wetenschappersover de psychiatrie

PsychX, een initiatief van DJP-alumni Christiaan Vinkers en Jurjen Luykx, is een nieuw platform voor psychiaters, a(n)ios, verpleegkundig specialisten, psychologen wetenschappers en iedereen die op zoek is naar meer diepgang en geïnteresseerd is in de (internationale) ontwikkelingen op wetenschappelijk gebied binnen de psychiatrie. Vertaling naar de klinische praktijk staat hierbij centraal, zoals wat betekenen de uitkomsten van onderzoek voor je dagelijkse werkzaamheden in de spreekkamer?

Online EPS-tool voor onderzoek naar bewegingsstoornissen

Via de EPS-tool (www.epstool.nl) kan op een eenvoudige en gestandaardiseerde wijze een bewegingsstoornissenonderzoek worden afgenomen.

Suïcidaal gedrag blijft lastig te voorspellen

Is suïcidaal gedrag te voorspellen met behulp van zelflerende algoritmes? Er zijn mogelijkheden, maar ook kans op fouten. Zo staat machinelearning bij suïcidepreventie nog in de kinderschoenen. Zelfs de beste algoritmes maken relatief veel (vals positieve) fouten.

Mentale gevolgen van de coronapandemie

De Gezondheidsraad ziet reden tot zorg na hun inventarisatie van de mentale gevolgen van de coronapandemie.

De werkzaamheid van psychotherapie en farmacotherapie voor psychische stoornissen bij volwassenen

Psychotherapie en farmacotherapie worden bij veel aandoeningen aanbevolen. Er zijn echter aanwijzingen dat hun werkzaamheid mogelijk wordt overschat vanwege een verscheidenheid aan tekortkomingen in klinische onderzoeken. En dus werd het tijd voor een overkoepelende review van recente meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) van psychotherapieën en farmacotherapieën voor de belangrijkste psychische stoornissen bij volwassenen.

Populair

De herstel- en ontwikkelcampus

Dit artikel introduceert en bepleit een radicaal andere aanpak binnen de ggz: de herstel- en ontwikkelcampus. Een geïntegreerd ecosysteem waar behandeling niet het einddoel is, maar het startpunt van een traject naar een betekenisvol en autonoom leven. We verkennen het concept, de theoretische onderbouwing en de praktische uitvoering aan de hand van een casus. Tot slot analyseren we waarom dit model nog geen gemeengoed is en wat er nodig is om deze droom werkelijkheid te maken.

Objectieve meetmethoden voor ADHD-symptomen en behandeleffecten

Dit artikel geeft een overzicht van de stand van zaken op het gebied van objectieve meetmethoden voor ADHD. Wat meten ze precies? Wat zegt de wetenschap over hun betrouwbaarheid en bruikbaarheid? En hoe kunnen ze de klinische praktijk versterken, niet vervangen? We kijken naar hoe ADHD-zorg ingericht zou moeten zijn, waarin een combinatie van het klinisch beeld en objectieve data leidt tot een scherper, persoonlijker en effectiever zorgproces.

Toerekeningsvatbaarheid: waar zorg en recht elkaar raken

Een man met een psychotische stoornis steelt een auto, omdat stemmen hem de opdracht geven de wereld te redden. Een vrouw met een ernstige verslaving en persoonlijkheidsstoornis pleegt een gewelddadige overval. Een man met een antisociale persoonlijkheidsstoornis fraudeert op grote schaal zonder enig schuldgevoel. Deze mensen hebben een strafbaar feit gepleegd. Maar zijn ze er ook volledig verantwoordelijk voor? Dit is de kernvraag achter het concept ‘toerekeningsvatbaarheid’. Het is een complex onderwerp op het snijvlak van de geestelijke gezondheidszorg en het recht. In dit artikel duiken we diep in dit begrip. We bespreken het juridische kader, het psychologische onderzoek en de nieuwste wetenschappelijke inzichten.

Neurodiversiteit

Dit artikel biedt een uitgebreide analyse van het neurodiversiteitsparadigma. We bespreken de oorsprong, de kernconcepten en de meest recente wetenschappelijke inzichten. Vervolgens vertalen we deze kennis naar concrete implicaties voor de klinische praktijk van de ggz-professional, van diagnostiek tot behandeling en taalgebruik.
spot_imgspot_img