zaterdag, november 2, 2024

Onderwerp: hormonen

Schildklierhormonen geassocieerd met hyperactiviteitsgedrag bij kinderen met ADHD

Uit een nieuwe studie is gebleken dat er mogelijk een relatie bestaat tussen de schildklierfunctie, specifiek TSH-niveaus, en de symptomen van ADHD, met name hyperactief gedrag. Resultaten van de studie zijn gepubliceerd in Neuropsychiatric Disease and Treatment.

Verband tussen schildklierhormonen, bloedsuiker, lipideniveaus en ernstige depressieve stoornis

Een recente studie, gepubliceerd in het Bosnian Journal of Basic Medical Sciences, werpt licht op de relatie tussen schildklierhormonen, bloedsuiker, lipideniveaus en ernstige depressieve stoornis (MDD). Het onderzoek onderzocht de impact van deze biologische markers op de prognose van MDD, de kans op suïcidaal gedrag en mogelijke behandelopties. De bevindingen wijzen op een verband tussen abnormale niveaus van schildklierhormonen, verstoord bloedsuiker- en lipideniveaus en de ernst van MDD-symptomen en suïcidale neigingen.

Hormonaal anticonceptiegebruik en risico op depressie bij jonge vrouwen met ADHD

In een studie waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of the American Academy of Child & Adolescent Psychiatry is onderzocht of er een mogelijk verband bestaat tussen het gebruik van hormonale anticonceptiva en het risico op depressie bij jonge vrouwen met aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD).

Invloed van hormonale veranderingen op ADHD en effect van medicatie

Er is wetenschappelijk bewijs dat suggereert dat vrouwen met ADHD veranderingen in symptomen kunnen ervaren tijdens hormonale veranderingen zoals menstruatie, zwangerschap en menopauze. Ook is er bewijs dat suggereert dat hormonen een rol kunnen spelen in hoe effectief ADHD-medicatie is voor vrouwen. Er zijn echter meer studies nodig om de relatie tussen hormonen, ADHD-symptomen en de effectiviteit van medicatie volledig te begrijpen.

Populair

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.

Bipolaire stoornis en ADHD

Bipolaire stoornis en ADHD zijn twee verschillende psychiatrische aandoeningen die overlappende symptomen kunnen vertonen, wat de diagnose en behandeling kan compliceren.

Motivatie en uitvoerende functies bij ADHD

De complexe relatie tussen motivatie en uitvoerende functies bij ADHD wordt onderstreept door talrijke studies die de rol van zelfregulatie, emotionele regulatie en omgevingsinvloeden benadrukken. Tekorten in uitvoerende functies dragen aanzienlijk bij aan de motivatie-uitdagingen waarmee individuen met ADHD worden geconfronteerd.

Seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen

De seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen is een complex fenomeen dat wordt beïnvloed door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. De interactie tussen serotonine, melatonine, zonlicht en geslacht speelt een cruciale rol in de manifestatie van deze stoornissen.
spot_imgspot_img