woensdag, november 6, 2024

Onderwerp: fysieke activiteit

Fysieke activiteit effectiever dan medicijnen?

Onderzoekers van de Universiteit van Zuid-Australië hebben 97 reviews, 1039 onderzoeken en 128.119 deelnemers beoordeeld en ontdekt dat fysieke activiteit 1,5 keer effectiever is dan counseling of de leidende geneesmiddelen voor het beheersen van depressie.

Effectiviteit van zelfhulpinterventies via internet om fysieke activiteit te bevorderen bij personen met een depressie

Er is aangetoond dat interventies op het gebied van fysieke activiteit depressieve symptomen verlichten. Niet alle patiënten hebben echter toegang tot fysieke activiteitenprogramma's die zijn toegesneden op depressie. Zelfhulpinterventies via internet kunnen een effectieve optie zijn om fysieke activiteit te vergroten bij mensen met een depressie die geen toegang hebben tot gebruikelijke begeleide oefenbehandelingen of juist een voorkeur hebben voor deze interventies. Een systematische review heeft de effectiviteit beoordeeld van de interventies voor het verhogen van fysieke activiteit en het verlichten van depressieve symptomen bij mensen met een depressie.

Verband tussen fysieke activiteit en risico op depressie

Het is al langer bekend dat depressie kan worden verminderd door lichamelijke activiteit, maar de zogenoemde dosis-responsrelatie tussen activiteit en depressie was nog altijd onzeker. Uit een systematische review en meta-analyse van 15 prospectieve onderzoeken is nu gebleken dat relatief kleine doses lichaamsbeweging kunnen worden geassocieerd met aanzienlijk lagere risico's op depressie.

Populair

Comorbiditeit bij ADHD

Sociale cognitie bij ADHD: de rol van taal, theory of mind en uitvoerende functies

In nieuw onderzoek zijn de cognitieve processen onderzocht die verband houden met sociale cognitie bij mensen met ADHD, in vergelijking met controlegroepen.

Suïcidepreventie bij jongeren: de rol van milieu- en leefstijlfactoren

Suïcide is een van de meest tragische en complexe uitdagingen waarmee jongeren en hun families te maken kunnen krijgen. Het is in Nederland de meest voorkomende doodsoorzaak onder adolescenten. Onderzoekers weten al langer dat een combinatie van genetische, psychologische en sociale factoren een rol speelt in suïcidale gedragingen. Recent onderzoek, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, biedt echter nieuwe inzichten in hoe milieu- en leefstijlfactoren (het exposome) kunnen bijdragen aan het risico op suïcidepogingen bij jongeren.

Effect van antipsychotica op cognitieve functies bij schizofrenie

Schizofrenie is een complexe psychiatrische aandoening die vaak gepaard gaat met cognitieve stoornissen. Deze stoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten. Het verbeteren van cognitieve functies is daarom een belangrijk doel in de behandeling van schizofrenie. In dit artikel analyseren we een recente studie die de effecten van verschillende antipsychotica op cognitieve functies bij schizofreniepatiënten onderzoekt.

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.
spot_imgspot_img