zaterdag, april 19, 2025

Onderwerp: farmacotherapie

Effectiviteit van cognitieve gedragstherapie versus medicijnen

Cognitieve gedragstherapie (CGT) en medicatie zijn beide gangbare behandelingen voor verschillende psychische aandoeningen, waaronder angststoornissen en depressie. Maar wat is nu effectiever: CGT of medicatie?

PiL in de praktijk

PiL in de praktijk is een podcast over farmacotherapie voor huisarts en apotheker. De podcast is onderdeel van tijdschrift PiL, een nascholingstijdschrift over farmacotherapie in de eerste lijn. Maar PiL heeft ook onderwerpen die erg interessant zijn voor behandelaren en voorschrijvers in de ggz.

De werkzaamheid van psychotherapie en farmacotherapie voor psychische stoornissen bij volwassenen

Psychotherapie en farmacotherapie worden bij veel aandoeningen aanbevolen. Er zijn echter aanwijzingen dat hun werkzaamheid mogelijk wordt overschat vanwege een verscheidenheid aan tekortkomingen in klinische onderzoeken. En dus werd het tijd voor een overkoepelende review van recente meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) van psychotherapieën en farmacotherapieën voor de belangrijkste psychische stoornissen bij volwassenen.

Populair

ADHD bij volwassenen en crimineel gedrag

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ADHD niet alleen leidt tot functionele en relationele problemen, maar ook een significante associatie vertoont met crimineel gedrag (Modesti et al., 2025). Dit artikel bespreekt de belangrijkste bevindingen uit de literatuur over ADHD en crimineel gedrag bij volwassenen, gevolgd door een gedetailleerde bespreking van een recente studie die deze relatie verder onderzoekt.

Effectiviteit van LSD in de behandeling van ADHD

Dit artikel bespreekt de bevindingen van een recente studie die de veiligheid en effectiviteit van herhaalde laag-dosering van LSD bij volwassenen met ADHD onderzoekt, en plaatst deze in de context van andere recente onderzoeken naar psychedelica en ADHD.

Betrouwbaarheid van ADHD-informatie op sociale media

In dit artikel richten we ons op de zorgelijke bevindingen van elf recente wetenschappelijke studies die de validiteit, betrouwbaarheid en impact van ADHD-screening op sociale media onderzochten.

Ketamine als behandeloptie voor eetstoornissen

Recent onderzoek heeft de mogelijkheid van ketamine als een adjunctieve behandeling voor eetstoornissen, met name AN, onderzocht. In dit artikel bespreken we een recente studie die de effectiviteit van Ketamine Adjuvant Treatment (KAT) in een casusreeks van patiënten met eetstoornissen evalueert, maar kijken we ook naar wat we al weten uit eerder onderzoek.
spot_imgspot_img