zaterdag, november 2, 2024

Onderwerp: farmacotherapie

Effectiviteit van cognitieve gedragstherapie versus medicijnen

Cognitieve gedragstherapie (CGT) en medicatie zijn beide gangbare behandelingen voor verschillende psychische aandoeningen, waaronder angststoornissen en depressie. Maar wat is nu effectiever: CGT of medicatie?

PiL in de praktijk

PiL in de praktijk is een podcast over farmacotherapie voor huisarts en apotheker. De podcast is onderdeel van tijdschrift PiL, een nascholingstijdschrift over farmacotherapie in de eerste lijn. Maar PiL heeft ook onderwerpen die erg interessant zijn voor behandelaren en voorschrijvers in de ggz.

De werkzaamheid van psychotherapie en farmacotherapie voor psychische stoornissen bij volwassenen

Psychotherapie en farmacotherapie worden bij veel aandoeningen aanbevolen. Er zijn echter aanwijzingen dat hun werkzaamheid mogelijk wordt overschat vanwege een verscheidenheid aan tekortkomingen in klinische onderzoeken. En dus werd het tijd voor een overkoepelende review van recente meta-analyses van gerandomiseerde gecontroleerde onderzoeken (RCT's) van psychotherapieën en farmacotherapieën voor de belangrijkste psychische stoornissen bij volwassenen.

Populair

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.

Bipolaire stoornis en ADHD

Bipolaire stoornis en ADHD zijn twee verschillende psychiatrische aandoeningen die overlappende symptomen kunnen vertonen, wat de diagnose en behandeling kan compliceren.

Motivatie en uitvoerende functies bij ADHD

De complexe relatie tussen motivatie en uitvoerende functies bij ADHD wordt onderstreept door talrijke studies die de rol van zelfregulatie, emotionele regulatie en omgevingsinvloeden benadrukken. Tekorten in uitvoerende functies dragen aanzienlijk bij aan de motivatie-uitdagingen waarmee individuen met ADHD worden geconfronteerd.

Seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen

De seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen is een complex fenomeen dat wordt beïnvloed door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. De interactie tussen serotonine, melatonine, zonlicht en geslacht speelt een cruciale rol in de manifestatie van deze stoornissen.
spot_imgspot_img