maandag, maart 17, 2025

Onderwerp: farmacokinetiek

Korte kennisupdates

Er gebeurt veel in de wereld van de ggz, zowel in Nederland als ver buiten de grenzen. In deze nieuwe rubriek een overzicht van korte kennisupdates. Met dit keer: Orale wekelijkse risperidon voor schizofrenie, zelf-neuromodulatie apparaat voor PTSS en fase 3 resultaten voor behandeling van schizofrenie, bipolaire I stoornis.

Farmacokinetiek van psychotrope medicatie

In dit artikel worden enkele belangrijke basissleutelbegrippen en aanvullende concepten in de farmacokinetiek behandeld die belangrijk zijn om te begrijpen. Specifiek wordt gekeken naar de farmacokinetiek van psychotrope medicatie.

Kennis van farmacokinetiek gebruiken om patiënten sneller te stabiliseren bij lagere medicijndoses

Elke maand bespreekt dr. Andrade in Journal of Clinical Psychiatry theoretische en praktische ideeën in de klinische psychofarmacologie met het oog op het actualiseren van de kennis en vaardigheden van voorschrijvers die patiënten met psychiatrische aandoeningen behandelen. Deze maand schrijft hij over het toepassen van kennis van farmacokinetiek om patiënten sneller te stabiliseren bij lagere medicijndoses.

Populair

Encefalopathie van Wernicke bij hyperthyreoïdie en thyrotoxicose

Wernicke's Encephalopathy (WE) is een acute neuropsychiatrische aandoening die vaak wordt veroorzaakt door een ernstige thiaminedeficiëntie. Deze aandoening kan optreden bij patiënten met hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, die een verhoogde metabolische vraag naar vitamine B1 (thiamine) ervaren. Een nieuwe studie onderzocht de symptomen van WE in de context van hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, met een focus op de klinische kenmerken en de noodzaak van vroege herkenning en behandeling.

Niet-stimulerende medicijnen voor de behandeling van ADHD bij kinderen en adolescenten

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is een van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen bij kinderen en heeft een aanzienlijke impact op hun gedrag, academisch succes en interpersoonlijke relaties. Stimulantia, zoals methylfenidaat en amfetaminen, wordt vaak als eerste keuze beschouwd, maar zijn niet altijd geschikt voor alle patiënten vanwege bijwerkingen, onvoldoende respons of voorkeur van patiënt of diens naasten. In een recente studie worden de niet-stimulerende medicaties voor ADHD besproken, waaronder alfa-agonisten (zoals guanfacine en clonidine) en norepinefrine heropname-inhibitoren (zoals atomoxetine en viloxazine).

Klassieke psychedelica: farmacologische eigenschappen en klinische interacties

Klassieke psychedelica zijn een groep psychoactieve stoffen die voornamelijk bekend staan om hun vermogen om de perceptie, stemming en verschillende cognitieve processen te beïnvloeden. Voorbeelden van deze stoffen zijn lyserginezuurdiethylamide (LSD), psilocybine (voorkomend in bepaalde paddenstoelen), en mescaline (gevonden in de peyote-cactus). Deze stoffen worden gekenmerkt door hun interactie met serotonine-receptoren in de hersenen, met name de 5-HT2A-receptor, wat leidt tot hun unieke psychotrope effecten.

Psychische bijwerkingen van tramadol

Tramadol is een opioïde-analgeticum dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van matige tot ernstige pijn. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij correct gebruik, zijn er zorgen over de potentiële psychologische bijwerkingen. In een nieuwe systematische review zijn casusrapporten onderzocht die de psychologische bijwerkingen van tramadol beschrijven, met als doel een uitgebreid overzicht te bieden van de huidige kennis over dit onderwerp.
spot_imgspot_img