zaterdag, april 19, 2025

Onderwerp: DGT

Dialectische Gedragstherapie

Dialectische Gedragstherapie (DGT) is een uitgebreide, multimodale, cognitief-gedragstherapeutische behandeling die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de behandeling van parasuïcidale vrouwen met borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Sindsdien is DGT aangepast voor verschillende andere populaties en heeft het een sterke evidence base opgebouwd die de effectiviteit ervan ondersteunt bij de behandeling van een verscheidenheid aan psychische aandoeningen.

Dialectische gedragstherapie effectief in verminderen suïcidepogingen bij bipolaire stoornis

Uit een recent onderzoek blijkt dat dialectische gedragstherapie (DGT) een effectieve benadering is om suïcidepogingen te verminderen bij adolescenten die lijden aan een bipolaire spectrumstoornis. In vergelijking met standaardzorg (SOC) psychotherapie, toonde DGT gedurende een periode van één jaar significant betere resultaten in het verminderen van suïcidepogingen. Bovendien bleek dat verbeteringen in emotionele dysregulatie een cruciale rol speelden bij het verminderen van suïcidepogingen, vooral bij adolescenten met een hoge mate van baseline-emotionele dysregulatie. Deze bevindingen benadrukken de veelbelovende rol van DGT als een specifieke interventie voor deze hoogrisicopopulatie.

Populair

ADHD bij volwassenen en crimineel gedrag

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ADHD niet alleen leidt tot functionele en relationele problemen, maar ook een significante associatie vertoont met crimineel gedrag (Modesti et al., 2025). Dit artikel bespreekt de belangrijkste bevindingen uit de literatuur over ADHD en crimineel gedrag bij volwassenen, gevolgd door een gedetailleerde bespreking van een recente studie die deze relatie verder onderzoekt.

Effectiviteit van LSD in de behandeling van ADHD

Dit artikel bespreekt de bevindingen van een recente studie die de veiligheid en effectiviteit van herhaalde laag-dosering van LSD bij volwassenen met ADHD onderzoekt, en plaatst deze in de context van andere recente onderzoeken naar psychedelica en ADHD.

Betrouwbaarheid van ADHD-informatie op sociale media

In dit artikel richten we ons op de zorgelijke bevindingen van elf recente wetenschappelijke studies die de validiteit, betrouwbaarheid en impact van ADHD-screening op sociale media onderzochten.

Ketamine als behandeloptie voor eetstoornissen

Recent onderzoek heeft de mogelijkheid van ketamine als een adjunctieve behandeling voor eetstoornissen, met name AN, onderzocht. In dit artikel bespreken we een recente studie die de effectiviteit van Ketamine Adjuvant Treatment (KAT) in een casusreeks van patiënten met eetstoornissen evalueert, maar kijken we ook naar wat we al weten uit eerder onderzoek.
spot_imgspot_img