zaterdag, november 2, 2024

Onderwerp: depressie

Hersennetwerk bij mensen met depressie blijkt significant groter

Een recent onderzoek, gepubliceerd in Nature, onthult dat het hersennetwerk bij mensen met depressie significant groter is dan bij mensen zonder deze aandoening. De bevinding biedt nieuwe inzichten in de neurobiologische basis van depressie en kan leiden tot verbeterde behandelmethoden.

Ontstekingsbiomarkers en risico op psychiatrische stoornissen

In een nieuwe studie is de relatie onderzocht tussen ontstekingsbiomarkers en het risico op psychiatrische aandoeningen. De onderzoekers vonden dat ontstekingsbiomarkers zoals leukocyten, haptoglobine, C-reactive proteïne (CRP) en immunoglobuline G (IgG) geassocieerd waren met een verhoogd risico op psychiatrische aandoeningen. Vervolganalyses suggereerden een mogelijke causale link tussen leukocyten en depressie.

Bupropion

Bupropion staat vooral bekend om zijn rol bij het stoppen met roken en bij depressie, maar bewijs uit verschillende studies heeft ook zijn potentieel aangetoond als behandeloptie voor ADHD, zowel bij volwassenen als kinderen. Zijn dubbele werkingsmechanisme, samen met positieve resultaten die in klinische proeven en vergelijkende studies zijn waargenomen, suggereert dat bupropion een waardevolle aanvulling kan zijn op de reeks medicijnen die beschikbaar zijn voor het beheer van ADHD.

Depressie en geheugen

In dit artikel bespreken we de relatie tussen depressie en geheugen. Er wordt ingegaan op de invloed van stress, de hypothalamus-hypofyse-bijnier (HPA) as, ruminatie, en de manier van informatieverwerking op het geheugen. Daarnaast worden de effecten van chronische stress en traumatische gebeurtenissen op het geheugen besproken, evenals de verschillen in impact tussen leeftijdsgroepen.

Antidepressiva en risico op dementie

In een onlangs gepubliceerde studie, uitgevoerd door onderzoekers verbonden aan de Veterans Health Administration, is een belangrijke vraag binnen de gerontologie en psychiatrie aangesneden: wat is de impact van antidepressiva op het risico van het ontwikkelen van Alzheimer en gerelateerde dementieën? De omvangrijke studie, met een cohort van 35.200 Amerikaanse veteranen, allen 55 jaar of ouder en eerder gediagnosticeerd met ernstige depressieve stoornis (MDD), biedt nieuwe perspectieven.

Populair

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.

Bipolaire stoornis en ADHD

Bipolaire stoornis en ADHD zijn twee verschillende psychiatrische aandoeningen die overlappende symptomen kunnen vertonen, wat de diagnose en behandeling kan compliceren.

Motivatie en uitvoerende functies bij ADHD

De complexe relatie tussen motivatie en uitvoerende functies bij ADHD wordt onderstreept door talrijke studies die de rol van zelfregulatie, emotionele regulatie en omgevingsinvloeden benadrukken. Tekorten in uitvoerende functies dragen aanzienlijk bij aan de motivatie-uitdagingen waarmee individuen met ADHD worden geconfronteerd.

Seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen

De seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen is een complex fenomeen dat wordt beïnvloed door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. De interactie tussen serotonine, melatonine, zonlicht en geslacht speelt een cruciale rol in de manifestatie van deze stoornissen.
spot_imgspot_img