woensdag, november 6, 2024

Onderwerp: dementie

Antidepressiva en risico op dementie

In een onlangs gepubliceerde studie, uitgevoerd door onderzoekers verbonden aan de Veterans Health Administration, is een belangrijke vraag binnen de gerontologie en psychiatrie aangesneden: wat is de impact van antidepressiva op het risico van het ontwikkelen van Alzheimer en gerelateerde dementieën? De omvangrijke studie, met een cohort van 35.200 Amerikaanse veteranen, allen 55 jaar of ouder en eerder gediagnosticeerd met ernstige depressieve stoornis (MDD), biedt nieuwe perspectieven.

Incidenteel atriumfibrilleren en het risico op dementie

Incidenteel atriumfibrilleren (AF) lijkt het risico op dementie te verhogen: een groot onderzoek heeft een bescheiden verhoogd risico gevonden, met een sterker verband bij jongere, gezondere mensen. In dit artikel worden kort en bondig de onderzoeksresultaten besproken, maar wordt ook nader ingegaan op oorzaken, complicaties en behandeling van atriumfibrilleren met bijzondere aandacht voor atriumfibrilleren bij vrouwen.

Chronisch cannabisgebruik en cognitieve stoornissen en hippocampusvolume op middelbare leeftijd

Kan chronisch cannabisgebruik geassocieerd worden met cognitieve stoornissen en een kleiner hippocampusvolume op middelbare leeftijd? Het antwoord op deze vraag is van belang omdat cognitieve stoornissen op middelbare leeftijd en een kleiner hippocampusvolume risicofactoren zijn voor dementie.

Populair

Comorbiditeit bij ADHD

Sociale cognitie bij ADHD: de rol van taal, theory of mind en uitvoerende functies

In nieuw onderzoek zijn de cognitieve processen onderzocht die verband houden met sociale cognitie bij mensen met ADHD, in vergelijking met controlegroepen.

Suïcidepreventie bij jongeren: de rol van milieu- en leefstijlfactoren

Suïcide is een van de meest tragische en complexe uitdagingen waarmee jongeren en hun families te maken kunnen krijgen. Het is in Nederland de meest voorkomende doodsoorzaak onder adolescenten. Onderzoekers weten al langer dat een combinatie van genetische, psychologische en sociale factoren een rol speelt in suïcidale gedragingen. Recent onderzoek, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, biedt echter nieuwe inzichten in hoe milieu- en leefstijlfactoren (het exposome) kunnen bijdragen aan het risico op suïcidepogingen bij jongeren.

Effect van antipsychotica op cognitieve functies bij schizofrenie

Schizofrenie is een complexe psychiatrische aandoening die vaak gepaard gaat met cognitieve stoornissen. Deze stoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten. Het verbeteren van cognitieve functies is daarom een belangrijk doel in de behandeling van schizofrenie. In dit artikel analyseren we een recente studie die de effecten van verschillende antipsychotica op cognitieve functies bij schizofreniepatiënten onderzoekt.

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.
spot_imgspot_img