woensdag, november 6, 2024

Onderwerp: cognitieve gedragstherapie

Effectiviteit van cognitieve gedragstherapie versus medicijnen

Cognitieve gedragstherapie (CGT) en medicatie zijn beide gangbare behandelingen voor verschillende psychische aandoeningen, waaronder angststoornissen en depressie. Maar wat is nu effectiever: CGT of medicatie?

Behandeling van insomnia

Insomnia is een veelvoorkomende slaapstoornis die de kwaliteit van leven van een individu significant kan beïnvloeden. Het behandellandschap voor insomnia is veelzijdig, met cognitieve gedragstherapie voor insomnia (CBT-I) die uitsteekt als een hoeksteen in het beheer van deze slaapstoornis. Het omvattend karakter, effectiviteit en veiligheidsprofiel maken het een voorkeurskeuze voor het aanpakken van zowel acute als chronische insomnia, met farmacologische interventies die worden overwogen in specifieke omstandigheden.

Acceptatie- en commitment-therapie, gecombineerd met bedtijdbeperking, versus cognitieve gedragstherapie voor slapeloosheid

Een studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Psychotherapy & Psychosomatics, heeft de effectiviteit vergeleken van Acceptance and Commitment Therapy gecombineerd met slaapbeperking (ACT-I) versus Cognitieve Gedragstherapie bij Insomnie (CBT-I) in het verbeteren van de ernst van slapeloosheid en de kwaliteit van slaap-gerelateerd leven.

Praktijkboek cognitieve gedragstherapie bij kind en jeugd: de diagnostische fase

Het e-boek 'Praktijkboek cognitieve gedragstherapie bij kind en jeugd: de diagnostische fase' biedt een uitgebreid overzicht van het cognitief gedragstherapie (CGT) proces voor kinderen en adolescenten. Het richt zich op de diagnostische fase, probleeminventaris, holistische theorie, functieanalyse, betekenisanalyse, doelen en behandelplan, en pedagogische aspecten bij het werken met het gezinssysteem.

De effectiviteit van psychotherapie bij veel voorkomende psychische klachten

Psychotherapie is een effectieve behandelmethode voor diverse psychische stoornissen die vaak voorkomen. In dit artikel gaan we in op de werking en effectiviteit van psychotherapie bij verschillende psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Populair

Comorbiditeit bij ADHD

Sociale cognitie bij ADHD: de rol van taal, theory of mind en uitvoerende functies

In nieuw onderzoek zijn de cognitieve processen onderzocht die verband houden met sociale cognitie bij mensen met ADHD, in vergelijking met controlegroepen.

Suïcidepreventie bij jongeren: de rol van milieu- en leefstijlfactoren

Suïcide is een van de meest tragische en complexe uitdagingen waarmee jongeren en hun families te maken kunnen krijgen. Het is in Nederland de meest voorkomende doodsoorzaak onder adolescenten. Onderzoekers weten al langer dat een combinatie van genetische, psychologische en sociale factoren een rol speelt in suïcidale gedragingen. Recent onderzoek, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, biedt echter nieuwe inzichten in hoe milieu- en leefstijlfactoren (het exposome) kunnen bijdragen aan het risico op suïcidepogingen bij jongeren.

Effect van antipsychotica op cognitieve functies bij schizofrenie

Schizofrenie is een complexe psychiatrische aandoening die vaak gepaard gaat met cognitieve stoornissen. Deze stoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten. Het verbeteren van cognitieve functies is daarom een belangrijk doel in de behandeling van schizofrenie. In dit artikel analyseren we een recente studie die de effecten van verschillende antipsychotica op cognitieve functies bij schizofreniepatiënten onderzoekt.

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.
spot_imgspot_img