zaterdag, november 2, 2024

Onderwerp: CGT

Effectiviteit van cognitieve gedragstherapie versus medicijnen

Cognitieve gedragstherapie (CGT) en medicatie zijn beide gangbare behandelingen voor verschillende psychische aandoeningen, waaronder angststoornissen en depressie. Maar wat is nu effectiever: CGT of medicatie?

Body Dysmorphic Disorder (BDD) bij jongeren

Body Dysmorphic Disorder (BDD) is een relatief veelvoorkomende en ernstige psychische stoornis die vaak over het hoofd wordt gezien en onderbehandeld in de jeugdpsychiatrie. Recente onderzoeksontwikkelingen hebben belangrijke inzichten opgeleverd in de kenmerken, epidemiologie, beoordeling en behandeling van BDD bij jongeren.

Invloed van cognitieve gedragstherapie op hersenactiviteit bij angstige kinderen

Een studie van de National Institutes of Health (NIH) heeft aangetoond dat cognitieve gedragstherapie (CGT) niet alleen klinische symptomen bij kinderen met angststoornissen verbetert, maar ook hun hersenactiviteit verandert.

De effectiviteit van psychotherapie bij veel voorkomende psychische klachten

Psychotherapie is een effectieve behandelmethode voor diverse psychische stoornissen die vaak voorkomen. In dit artikel gaan we in op de werking en effectiviteit van psychotherapie bij verschillende psychische aandoeningen, zoals depressie, angststoornissen en posttraumatische stressstoornis (PTSS).

Niet-medicamenteuze interventies voor ADHD bij kinderen en adolescenten

ADHD-behandelingen van de eerste generatie waren overwegend farmacologisch. Door een beter begrip van biologische, psychologische en omgevingsfactoren die bijdragen aan ADHD zijn de niet-medicamenteuze behandelmogelijkheden echter uitgebreid. Een nieuwe review biedt een bijgewerkte evaluatie van de werkzaamheid en veiligheid van niet-medicamenteuze behandelingen voor ADHD bij kinderen, waarbij de kwaliteit en het bewijsniveau voor negen interventiecategorieën worden besproken.

Populair

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.

Bipolaire stoornis en ADHD

Bipolaire stoornis en ADHD zijn twee verschillende psychiatrische aandoeningen die overlappende symptomen kunnen vertonen, wat de diagnose en behandeling kan compliceren.

Motivatie en uitvoerende functies bij ADHD

De complexe relatie tussen motivatie en uitvoerende functies bij ADHD wordt onderstreept door talrijke studies die de rol van zelfregulatie, emotionele regulatie en omgevingsinvloeden benadrukken. Tekorten in uitvoerende functies dragen aanzienlijk bij aan de motivatie-uitdagingen waarmee individuen met ADHD worden geconfronteerd.

Seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen

De seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen is een complex fenomeen dat wordt beïnvloed door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. De interactie tussen serotonine, melatonine, zonlicht en geslacht speelt een cruciale rol in de manifestatie van deze stoornissen.
spot_imgspot_img