dinsdag, maart 25, 2025

Onderwerp: benzodiazepines

Stopzetting van psychofarmaca

Farmacotherapie is effectief bij psychiatrische stoornissen, maar veel patiënten stoppen op een bepaald moment met hun medicatie. In een nieuwe review wordt een overzicht gegeven van onderzoek naar het stoppen van psychotrope medicatie, zoals antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepines, stemmingsstabilisatoren, opiaten en stimulerende middelen. In de review wordt per medicatiegroep besproken wie kan stoppen, wanneer dat het beste kan, en hoe dat moet.

Benzodiazepines in de psychiatrische praktijk

Benzodiazepines worden al tientallen jaren veel gebruikt in de psychiatrische praktijk, met medicijnen zoals diazepam, lorazepam, chloordiazepoxide en oxazepam die vaak worden ingezet bij aandoeningen zoals alcoholontwenning, angststoornissen en acute opwinding.

KenMed: onafhankelijke en toegankelijke informatie over medicatie in de psychiatrie

Onlangs is het Kennisplatform Medicatie in de Psychiatrie (KenMed) gelanceerd. Binnen het platform bestaan vijf websites met betrouwbare en objectieve informatie over medicatie in de psychiatrie: antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepines, stimulantia en stemmingsstabilisatoren.

Populair

Perspectief in de langdurige GGZ

Het Trimbos-instituut heeft op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een verdiepend onderzoek uitgevoerd naar de langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland. In dit artikel bespreken we de belangrijkste conclusies.

Encefalopathie van Wernicke bij hyperthyreoïdie en thyrotoxicose

Wernicke's Encephalopathy (WE) is een acute neuropsychiatrische aandoening die vaak wordt veroorzaakt door een ernstige thiaminedeficiëntie. Deze aandoening kan optreden bij patiënten met hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, die een verhoogde metabolische vraag naar vitamine B1 (thiamine) ervaren. Een nieuwe studie onderzocht de symptomen van WE in de context van hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, met een focus op de klinische kenmerken en de noodzaak van vroege herkenning en behandeling.

Niet-stimulerende medicijnen voor de behandeling van ADHD bij kinderen en adolescenten

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is een van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen bij kinderen en heeft een aanzienlijke impact op hun gedrag, academisch succes en interpersoonlijke relaties. Stimulantia, zoals methylfenidaat en amfetaminen, wordt vaak als eerste keuze beschouwd, maar zijn niet altijd geschikt voor alle patiënten vanwege bijwerkingen, onvoldoende respons of voorkeur van patiënt of diens naasten. In een recente studie worden de niet-stimulerende medicaties voor ADHD besproken, waaronder alfa-agonisten (zoals guanfacine en clonidine) en norepinefrine heropname-inhibitoren (zoals atomoxetine en viloxazine).

Klassieke psychedelica: farmacologische eigenschappen en klinische interacties

Klassieke psychedelica zijn een groep psychoactieve stoffen die voornamelijk bekend staan om hun vermogen om de perceptie, stemming en verschillende cognitieve processen te beïnvloeden. Voorbeelden van deze stoffen zijn lyserginezuurdiethylamide (LSD), psilocybine (voorkomend in bepaalde paddenstoelen), en mescaline (gevonden in de peyote-cactus). Deze stoffen worden gekenmerkt door hun interactie met serotonine-receptoren in de hersenen, met name de 5-HT2A-receptor, wat leidt tot hun unieke psychotrope effecten.
spot_imgspot_img