woensdag, november 6, 2024

Onderwerp: autisme spectrum stoornis

Emotieregulatie en emotieontregeling bij kinderen en adolescenten met een autismespectrumstoornis

In een meta-analyse van evaluatie- en interventiestudies naar emotionele regulatie (ER) en emotionele dysregulatie (ED) bij kinderen en adolescenten met Autisme Spectrum Stoornis (ASS), zijn significante verschillen gevonden tussen de ASS-groep en de niet-ASS-groep. De resultaten zijn gepubliceerd in Clinical Psychology Review.

Virtual Reality voor volwassenen met autisme spectrum stoornis

Sociaal-cognitieve problemen bij Autisme Spectrum Stoornis (ASS) kunnen het dagelijks leven van mensen met ASS diepgaand beïnvloeden en de ontwikkeling en instandhouding van zinvolle sociale relaties beïnvloeden. Sociale cognitietraining (SCT) wordt vaak gebruikt voor het verbeteren van sociaal functioneren, maar mist ecologische validiteit en het vermogen om sociale situaties effectief na te bootsen. De ontwikkeling van virtual reality (VR)-interventies, gericht op het verbeteren van sociale cognitie, kan bijdragen aan de effectiviteit van SCT binnen de ASS-zorg, door een veilige, interactieve en praktische trainingsomgeving te bieden, waar generalisatie van kennis en vaardigheden naar de echte wereld wordt bevorderd. In een artikel in Research in Autism Spectrum Disorders wordt de haalbaarheid van de dynamische interactieve sociale cognitie geëvalueerd, evenals de acceptatie door deelnemers en therapeuten.

Populair

Comorbiditeit bij ADHD

Sociale cognitie bij ADHD: de rol van taal, theory of mind en uitvoerende functies

In nieuw onderzoek zijn de cognitieve processen onderzocht die verband houden met sociale cognitie bij mensen met ADHD, in vergelijking met controlegroepen.

Suïcidepreventie bij jongeren: de rol van milieu- en leefstijlfactoren

Suïcide is een van de meest tragische en complexe uitdagingen waarmee jongeren en hun families te maken kunnen krijgen. Het is in Nederland de meest voorkomende doodsoorzaak onder adolescenten. Onderzoekers weten al langer dat een combinatie van genetische, psychologische en sociale factoren een rol speelt in suïcidale gedragingen. Recent onderzoek, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, biedt echter nieuwe inzichten in hoe milieu- en leefstijlfactoren (het exposome) kunnen bijdragen aan het risico op suïcidepogingen bij jongeren.

Effect van antipsychotica op cognitieve functies bij schizofrenie

Schizofrenie is een complexe psychiatrische aandoening die vaak gepaard gaat met cognitieve stoornissen. Deze stoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten. Het verbeteren van cognitieve functies is daarom een belangrijk doel in de behandeling van schizofrenie. In dit artikel analyseren we een recente studie die de effecten van verschillende antipsychotica op cognitieve functies bij schizofreniepatiënten onderzoekt.

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.
spot_imgspot_img