maandag, januari 20, 2025

Onderwerp: atomoxetine

Werkzaamheid en aanvaardbaarheid van interventies voor ADHD bij volwassenen

Van alle momenteel beschikbare farmacologische en niet-farmacologische therapieën voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) bij volwassenen zijn alleen stimulerende middelen en atomoxetine effectief bij het verminderen van kernsymptomen, zo blijkt uit de resultaten van een nieuwe grote, uitgebreide meta-analyse. De studie van 113 gerandomiseerde, gecontroleerde onderzoeken met bijna 15.000 volwassenen met een formele diagnose van ADHD onthulde ook dat atomoxetine minder acceptabel is voor patiënten en dat de resultaten van de werkzaamheid van niet-farmacologische strategieën inconsistent zijn.

Invloed van ADHD-medicatie op arbeidsongeschiktheid en geestelijke gezondheid

Een recent onderzoek heeft het verband onderzocht tussen het gebruik van specifieke medicatie voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) en de uitkomsten op het gebied van ziekenhuisopnames, suïcidaal gedrag en arbeidsongeschiktheid. Het omvatte een cohort van 221.714 personen met ADHD en vond dat het gebruik van bepaalde ADHD-medicatie, met name lisdexamfetamine en andere stimulantia, geassocieerd was met een verlaagd risico op psychiatrische ziekenhuisopnames, suïcidaal gedrag en niet-psychiatrische ziekenhuisopnames.

Effectiviteit van ADHD-medicatie

De effectiviteit van medicatie voor aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD) bij kinderen, adolescenten en volwassenen is uitgebreid bestudeerd en geanalyseerd in diverse onderzoeksartikelen en meta-analyses. In dit artikel geven we een bondig overzicht.

Populair

Neurofeedback bij ADHD

Over het algemeen lijkt neurofeedback geen betekenisvolle voordelen te bieden voor individuen met ADHD, zowel klinisch als neuropsychologisch, op groepsniveau. Dat blijkt uit de resultaten van een meta-analyse van gerandomiseerde klinische studies (RCT's) om de effectiviteit van neurofeedback bij ADHD te beoordelen, zowel wat betreft vermindering van kernsymptomen als verbetering van neuropsychologische uitkomsten.

Cannabisgebruik en psychose bij adolescenten

Een recente studie gepubliceerd in JAMA Psychiatry onderzoekt de relatie tussen cannabisgebruik bij adolescenten en symptomen van de psychosespectrum. De onderzoekers ontdekten dat adolescenten die cannabis gebruikten tijdens de studieperiode meer symptomen van de psychosespectrum rapporteerden en meer stress ervoeren door deze symptomen dan degenen die geen cannabis gebruikten.

Onderzoek toont verband aan tussen genetisch risico op depressie en hartziekten bij vrouwen

Onderzoekers van de Universiteit van Queensland hebben ontdekt dat vrouwen met een hoog genetisch risico op depressie ook een grotere kans hebben op het ontwikkelen van hartziekten. In een studie waarin genetische en gezondheidsgegevens van meer dan 300.000 mensen werden geanalyseerd, vonden onderzoekers dat deze verhoogde kans op hartziekten bestond, zelfs zonder dat een diagnose van depressie was gesteld.

Verminderde beloningsrespons bij tieners voorspelt depressie

Nieuw onderzoek toont aan dat een verminderde neurale respons op het ontvangen van beloningen bij tieners het eerste begin van depressie voorspelt, maar niet van angst of suïcidaliteit. Dit is onafhankelijk van reeds bestaande depressieve of angstige symptomen, evenals leeftijd of geslacht, die al sterke risicofactoren voor depressie zijn. De studie is gepubliceerd in Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.
spot_imgspot_img