dinsdag, december 10, 2024

Onderwerp: ass

Comorbiditeit bij ADHD

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is een veelvoorkomende neurobiologische aandoening die niet alleen invloed heeft op de aandacht en impulscontrole van een individu, maar ook vaak gepaard gaat met andere psychische stoornissen, een fenomeen dat bekend staat als comorbiditeit. De aanwezigheid van comorbide aandoeningen kan de diagnose en behandeling van ADHD compliceren, wat leidt tot een grotere impact op het dagelijks leven van de betrokkenen. Dit artikel verkent de verschillende vormen van comorbiditeit die vaak worden aangetroffen bij ADHD, met een focus op de uitdagingen die deze combinatie met zich meebrengt.

ASS en rigiditeit

Rigiditeit, een kernsymptoom van ASS, manifesteert zich als star denken en gedrag, wat sociale interacties en aanpassingsvermogen aanzienlijk kan belemmeren. Effectieve behandelstrategieën moeten zowel de gedragsmatige als cognitieve aspecten van rigiditeit aanpakken, terwijl ook de unieke behoeften van individuen op het spectrum in aanmerking moeten worden genomen.

Interactie tussen ADHD-medicatie en autisme

Dit artikel verkent de complexe relatie tussen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en autisme, twee veel voorkomende neuro-ontwikkelingsstoornissen die vaak gelijktijdig optreden en overlap vertonen in symptomen en behandeling. Het artikel biedt inzicht in de uitdagingen bij diagnose en behandeling vanwege de symptomatische crossover en belicht daarnaast de noodzaak van gepersonaliseerde benaderingen in farmacotherapie, vooral wanneer men te maken heeft met de interacties en bijwerkingen van traditionele ADHD-medicatie bij patiënten met autisme.

Invloed van benzodiazepinen en Z-hypnotica tijdens de zwangerschap op autisme en ADHD bij nakomelingen

Een toename in het voorschrijven van benzodiazepinen (BDZP) en z-hypnotica tijdens de zwangerschap valt samen met een stijging in de diagnoses van autismespectrumstoornis (ASS) en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). In nieuw onderzoek is gekeken of er een verband bestaat tussen het gebruik van deze medicijnen tijdens de zwangerschap en het voorkomen van ASS of ADHD bij de nakomelingen.

Emotieregulatie en emotieontregeling bij kinderen en adolescenten met een autismespectrumstoornis

In een meta-analyse van evaluatie- en interventiestudies naar emotionele regulatie (ER) en emotionele dysregulatie (ED) bij kinderen en adolescenten met Autisme Spectrum Stoornis (ASS), zijn significante verschillen gevonden tussen de ASS-groep en de niet-ASS-groep. De resultaten zijn gepubliceerd in Clinical Psychology Review.

Populair

Angstgeneralisatie

LGBTQ-positieve psychotherapie

LGBTQ-positieve psychotherapie is een belangrijke benadering die zich richt op de geestelijke gezondheidsbehoeften van seksuele en gender minderheden (SGM). Onderzoek toont aan dat deze groepen vaak te maken hebben met hogere niveaus van depressie, angst en andere psychische problemen in vergelijking met heteroseksuele en cisgender individuen (Burger & Pachankis, 2024). De positieve psychotherapie is ontworpen om de negatieve effecten van stigma en minderheidsstress te verminderen, die bijdragen aan deze geestelijke gezondheidsproblemen.

Dialectische Gedragstherapie

Dialectische Gedragstherapie (DGT) is een uitgebreide, multimodale, cognitief-gedragstherapeutische behandeling die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor de behandeling van parasuïcidale vrouwen met borderline persoonlijkheidsstoornis (BPS). Sindsdien is DGT aangepast voor verschillende andere populaties en heeft het een sterke evidence base opgebouwd die de effectiviteit ervan ondersteunt bij de behandeling van een verscheidenheid aan psychische aandoeningen.

De werkzaamheid en verdraagbaarheid van MAO-remmers bij de behandeling van depressieve episodes

Monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) worden vaak beschouwd als een derde-lijnsbehandeling voor patiënten met therapieresistente depressie. Ondanks hun potentieel worden ze in de klinische praktijk onderbenut, voornamelijk vanwege zorgen over de verdraagbaarheid en de dieetbeperkingen die aan hun gebruik zijn verbonden. Dit artikel bespreekt de bevindingen van een systematische review en netwerkmeta-analyse die de werkzaamheid en verdraagbaarheid van MAO-remmers bij de behandeling van depressieve episodes bij stemmingsstoornissen heeft beoordeeld.

Cariprazine en cognitieve effecten bij schizofrenie en bipolaire stoornis

Cariprazine is een antipsychoticum dat gedeeltelijke agonistische effecten heeft op de D3-receptor, met een hogere affiniteit dan dopamine zelf, wat heeft geleid tot significante procognitieve effecten in preklinische dierstudies. In een nieuwe systematische review zijn de effecten onderzocht van cariprazine op cognitieve metingen bij patiënten met schizofrenie en bipolaire stoornis.
spot_imgspot_img