maandag, maart 17, 2025

Onderwerp: ass

Comorbiditeit bij ADHD

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is een veelvoorkomende neurobiologische aandoening die niet alleen invloed heeft op de aandacht en impulscontrole van een individu, maar ook vaak gepaard gaat met andere psychische stoornissen, een fenomeen dat bekend staat als comorbiditeit. De aanwezigheid van comorbide aandoeningen kan de diagnose en behandeling van ADHD compliceren, wat leidt tot een grotere impact op het dagelijks leven van de betrokkenen. Dit artikel verkent de verschillende vormen van comorbiditeit die vaak worden aangetroffen bij ADHD, met een focus op de uitdagingen die deze combinatie met zich meebrengt.

ASS en rigiditeit

Rigiditeit, een kernsymptoom van ASS, manifesteert zich als star denken en gedrag, wat sociale interacties en aanpassingsvermogen aanzienlijk kan belemmeren. Effectieve behandelstrategieën moeten zowel de gedragsmatige als cognitieve aspecten van rigiditeit aanpakken, terwijl ook de unieke behoeften van individuen op het spectrum in aanmerking moeten worden genomen.

Interactie tussen ADHD-medicatie en autisme

Dit artikel verkent de complexe relatie tussen ADHD (Attention Deficit Hyperactivity Disorder) en autisme, twee veel voorkomende neuro-ontwikkelingsstoornissen die vaak gelijktijdig optreden en overlap vertonen in symptomen en behandeling. Het artikel biedt inzicht in de uitdagingen bij diagnose en behandeling vanwege de symptomatische crossover en belicht daarnaast de noodzaak van gepersonaliseerde benaderingen in farmacotherapie, vooral wanneer men te maken heeft met de interacties en bijwerkingen van traditionele ADHD-medicatie bij patiënten met autisme.

Invloed van benzodiazepinen en Z-hypnotica tijdens de zwangerschap op autisme en ADHD bij nakomelingen

Een toename in het voorschrijven van benzodiazepinen (BDZP) en z-hypnotica tijdens de zwangerschap valt samen met een stijging in de diagnoses van autismespectrumstoornis (ASS) en aandachtstekortstoornis met hyperactiviteit (ADHD). In nieuw onderzoek is gekeken of er een verband bestaat tussen het gebruik van deze medicijnen tijdens de zwangerschap en het voorkomen van ASS of ADHD bij de nakomelingen.

Emotieregulatie en emotieontregeling bij kinderen en adolescenten met een autismespectrumstoornis

In een meta-analyse van evaluatie- en interventiestudies naar emotionele regulatie (ER) en emotionele dysregulatie (ED) bij kinderen en adolescenten met Autisme Spectrum Stoornis (ASS), zijn significante verschillen gevonden tussen de ASS-groep en de niet-ASS-groep. De resultaten zijn gepubliceerd in Clinical Psychology Review.

Populair

Encefalopathie van Wernicke bij hyperthyreoïdie en thyrotoxicose

Wernicke's Encephalopathy (WE) is een acute neuropsychiatrische aandoening die vaak wordt veroorzaakt door een ernstige thiaminedeficiëntie. Deze aandoening kan optreden bij patiënten met hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, die een verhoogde metabolische vraag naar vitamine B1 (thiamine) ervaren. Een nieuwe studie onderzocht de symptomen van WE in de context van hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, met een focus op de klinische kenmerken en de noodzaak van vroege herkenning en behandeling.

Niet-stimulerende medicijnen voor de behandeling van ADHD bij kinderen en adolescenten

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is een van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen bij kinderen en heeft een aanzienlijke impact op hun gedrag, academisch succes en interpersoonlijke relaties. Stimulantia, zoals methylfenidaat en amfetaminen, wordt vaak als eerste keuze beschouwd, maar zijn niet altijd geschikt voor alle patiënten vanwege bijwerkingen, onvoldoende respons of voorkeur van patiënt of diens naasten. In een recente studie worden de niet-stimulerende medicaties voor ADHD besproken, waaronder alfa-agonisten (zoals guanfacine en clonidine) en norepinefrine heropname-inhibitoren (zoals atomoxetine en viloxazine).

Klassieke psychedelica: farmacologische eigenschappen en klinische interacties

Klassieke psychedelica zijn een groep psychoactieve stoffen die voornamelijk bekend staan om hun vermogen om de perceptie, stemming en verschillende cognitieve processen te beïnvloeden. Voorbeelden van deze stoffen zijn lyserginezuurdiethylamide (LSD), psilocybine (voorkomend in bepaalde paddenstoelen), en mescaline (gevonden in de peyote-cactus). Deze stoffen worden gekenmerkt door hun interactie met serotonine-receptoren in de hersenen, met name de 5-HT2A-receptor, wat leidt tot hun unieke psychotrope effecten.

Psychische bijwerkingen van tramadol

Tramadol is een opioïde-analgeticum dat vaak wordt voorgeschreven voor de behandeling van matige tot ernstige pijn. Hoewel het over het algemeen als veilig wordt beschouwd bij correct gebruik, zijn er zorgen over de potentiële psychologische bijwerkingen. In een nieuwe systematische review zijn casusrapporten onderzocht die de psychologische bijwerkingen van tramadol beschrijven, met als doel een uitgebreid overzicht te bieden van de huidige kennis over dit onderwerp.
spot_imgspot_img