zaterdag, april 19, 2025

Onderwerp: antidepressiva

De werkzaamheid en verdraagbaarheid van MAO-remmers bij de behandeling van depressieve episodes

Monoamineoxidaseremmers (MAO-remmers) worden vaak beschouwd als een derde-lijnsbehandeling voor patiënten met therapieresistente depressie. Ondanks hun potentieel worden ze in de klinische praktijk onderbenut, voornamelijk vanwege zorgen over de verdraagbaarheid en de dieetbeperkingen die aan hun gebruik zijn verbonden. Dit artikel bespreekt de bevindingen van een systematische review en netwerkmeta-analyse die de werkzaamheid en verdraagbaarheid van MAO-remmers bij de behandeling van depressieve episodes bij stemmingsstoornissen heeft beoordeeld.

Bupropion

Bupropion staat vooral bekend om zijn rol bij het stoppen met roken en bij depressie, maar bewijs uit verschillende studies heeft ook zijn potentieel aangetoond als behandeloptie voor ADHD, zowel bij volwassenen als kinderen. Zijn dubbele werkingsmechanisme, samen met positieve resultaten die in klinische proeven en vergelijkende studies zijn waargenomen, suggereert dat bupropion een waardevolle aanvulling kan zijn op de reeks medicijnen die beschikbaar zijn voor het beheer van ADHD.

Antidepressiva en risico op dementie

In een onlangs gepubliceerde studie, uitgevoerd door onderzoekers verbonden aan de Veterans Health Administration, is een belangrijke vraag binnen de gerontologie en psychiatrie aangesneden: wat is de impact van antidepressiva op het risico van het ontwikkelen van Alzheimer en gerelateerde dementieën? De omvangrijke studie, met een cohort van 35.200 Amerikaanse veteranen, allen 55 jaar of ouder en eerder gediagnosticeerd met ernstige depressieve stoornis (MDD), biedt nieuwe perspectieven.

Stopzetting van psychofarmaca

Farmacotherapie is effectief bij psychiatrische stoornissen, maar veel patiënten stoppen op een bepaald moment met hun medicatie. In een nieuwe review wordt een overzicht gegeven van onderzoek naar het stoppen van psychotrope medicatie, zoals antidepressiva, antipsychotica, benzodiazepines, stemmingsstabilisatoren, opiaten en stimulerende middelen. In de review wordt per medicatiegroep besproken wie kan stoppen, wanneer dat het beste kan, en hoe dat moet.

Farmacotherapie bij depressie

Dit artikel geeft een overzicht van de verschillende benaderingen voor de behandeling van depressie, met name de combinatie van farmacotherapie en psychotherapie. Ook wordt inzicht gegeven in de impact van verschillende antidepressiva en de opkomst van bepaalde klassen als eerstelijnsbehandelingen voor depressieve stoornissen. Het artikel benadrukt het belang van het individu in de behandeling van depressie, waarbij de reactie op medicatie, verdraagbaarheid en mogelijke bijwerkingen als cruciale overwegingen worden aangehaald.

Populair

ADHD bij volwassenen en crimineel gedrag

Recent onderzoek heeft aangetoond dat ADHD niet alleen leidt tot functionele en relationele problemen, maar ook een significante associatie vertoont met crimineel gedrag (Modesti et al., 2025). Dit artikel bespreekt de belangrijkste bevindingen uit de literatuur over ADHD en crimineel gedrag bij volwassenen, gevolgd door een gedetailleerde bespreking van een recente studie die deze relatie verder onderzoekt.

Effectiviteit van LSD in de behandeling van ADHD

Dit artikel bespreekt de bevindingen van een recente studie die de veiligheid en effectiviteit van herhaalde laag-dosering van LSD bij volwassenen met ADHD onderzoekt, en plaatst deze in de context van andere recente onderzoeken naar psychedelica en ADHD.

Betrouwbaarheid van ADHD-informatie op sociale media

In dit artikel richten we ons op de zorgelijke bevindingen van elf recente wetenschappelijke studies die de validiteit, betrouwbaarheid en impact van ADHD-screening op sociale media onderzochten.

Ketamine als behandeloptie voor eetstoornissen

Recent onderzoek heeft de mogelijkheid van ketamine als een adjunctieve behandeling voor eetstoornissen, met name AN, onderzocht. In dit artikel bespreken we een recente studie die de effectiviteit van Ketamine Adjuvant Treatment (KAT) in een casusreeks van patiënten met eetstoornissen evalueert, maar kijken we ook naar wat we al weten uit eerder onderzoek.
spot_imgspot_img