woensdag, november 6, 2024

Onderwerp: angst

Angst en cannabisgebruik

Onderzoek suggereert een complexe interactie tussen angst en cannabisgebruik, waarbij factoren zoals sociale angst, angstgevoeligheid, en copingmotieven significante rollen spelen in de relatie.

‘Kleine Hans’: de casestudy van Freud

Freud's onderzoek naar "Kleine Hans" is een belangrijke bijdrage aan de psychoanalyse, met name voor het begrip van het Oedipuscomplex en kinderfobieën. Ondanks dat Freud geen formele therapie met Kleine Hans heeft gevoerd, brachten zijn observaties en interpretaties waardevolle inzichten in de ontwikkeling van kinderangsten en -angsten.

Boekbespreking: Wat echt werkt bij kinderen die snel angstig zijn

'Kinderen die snel angstig zijn' is een praktische gids waarin je ontdekt wat angst doet met kinderen én met jou, wat de belangrijkste tien behoeften van deze kinderen zijn en hoe jij hen hierin kunt ondersteunen en begeleiden. Het boek biedt concrete tools en eenvoudige strategieën aan, zodat je als (groot)ouder, leerkracht, therapeut of begeleider samen met het kind op zoek kunt gaan naar wat écht helpt om met meer (zelf)vertrouwen in het leven te staan.

Trajecten van depressie en angst bij mensen met chronische ziekten

In een systematische review en meta-analyse zijn de trajecten van depressie en angst bij mensen met chronische ziekten onderzocht. Het doel van het onderzoek was om te begrijpen hoe de symptomen van depressie en angst veranderen over de tijd bij mensen met chronische ziekten. Onderzoekers hebben gekeken naar verschillende studies die de symptomen van depressie en angst hebben gemeten bij mensen met verschillende chronische ziekten, zoals kanker, chronische pijn en diabetes.

Verhoogt Bupropion de angst?

Een studie - waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Clinical Psychopharmacology - heeft onderzocht of bupropion de angst verergert.

Populair

Comorbiditeit bij ADHD

Sociale cognitie bij ADHD: de rol van taal, theory of mind en uitvoerende functies

In nieuw onderzoek zijn de cognitieve processen onderzocht die verband houden met sociale cognitie bij mensen met ADHD, in vergelijking met controlegroepen.

Suïcidepreventie bij jongeren: de rol van milieu- en leefstijlfactoren

Suïcide is een van de meest tragische en complexe uitdagingen waarmee jongeren en hun families te maken kunnen krijgen. Het is in Nederland de meest voorkomende doodsoorzaak onder adolescenten. Onderzoekers weten al langer dat een combinatie van genetische, psychologische en sociale factoren een rol speelt in suïcidale gedragingen. Recent onderzoek, gepubliceerd in JAMA Psychiatry, biedt echter nieuwe inzichten in hoe milieu- en leefstijlfactoren (het exposome) kunnen bijdragen aan het risico op suïcidepogingen bij jongeren.

Effect van antipsychotica op cognitieve functies bij schizofrenie

Schizofrenie is een complexe psychiatrische aandoening die vaak gepaard gaat met cognitieve stoornissen. Deze stoornissen kunnen een aanzienlijke impact hebben op het dagelijks functioneren van patiënten. Het verbeteren van cognitieve functies is daarom een belangrijk doel in de behandeling van schizofrenie. In dit artikel analyseren we een recente studie die de effecten van verschillende antipsychotica op cognitieve functies bij schizofreniepatiënten onderzoekt.

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.
spot_imgspot_img