dinsdag, maart 25, 2025

Onderwerp: angst

Effectiviteit van cognitieve gedragstherapie voor angststoornissen

CGT is een veelgebruikte en bewezen effectieve behandeling. Een recente studie heeft de effectgrootte van CGT in verschillende RCT's onderzocht om trends, variabiliteit en de algehele effectiviteit van deze therapie te begrijpen.

Verminderde beloningsrespons bij tieners voorspelt depressie

Nieuw onderzoek toont aan dat een verminderde neurale respons op het ontvangen van beloningen bij tieners het eerste begin van depressie voorspelt, maar niet van angst of suïcidaliteit. Dit is onafhankelijk van reeds bestaande depressieve of angstige symptomen, evenals leeftijd of geslacht, die al sterke risicofactoren voor depressie zijn. De studie is gepubliceerd in Biological Psychiatry: Cognitive Neuroscience and Neuroimaging.

Zes verschillende subtypen van depressie en angst geidentificeerd

In een nieuwe studie zijn zes verschillende subtypes van depressie en angst geidentificeerd op basis van hersencircuitactiviteit. Deze subtypes correleren met de symptomen van patiënten, hun prestaties op computertaken en hun reacties op farmacologische en gedragsmatige therapieën.

Angst en cannabisgebruik

Onderzoek suggereert een complexe interactie tussen angst en cannabisgebruik, waarbij factoren zoals sociale angst, angstgevoeligheid, en copingmotieven significante rollen spelen in de relatie.

‘Kleine Hans’: de casestudy van Freud

Freud's onderzoek naar "Kleine Hans" is een belangrijke bijdrage aan de psychoanalyse, met name voor het begrip van het Oedipuscomplex en kinderfobieën. Ondanks dat Freud geen formele therapie met Kleine Hans heeft gevoerd, brachten zijn observaties en interpretaties waardevolle inzichten in de ontwikkeling van kinderangsten en -angsten.

Populair

Perspectief in de langdurige GGZ

Het Trimbos-instituut heeft op verzoek van het Ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) een verdiepend onderzoek uitgevoerd naar de langdurige geestelijke gezondheidszorg (ggz) in Nederland. In dit artikel bespreken we de belangrijkste conclusies.

Encefalopathie van Wernicke bij hyperthyreoïdie en thyrotoxicose

Wernicke's Encephalopathy (WE) is een acute neuropsychiatrische aandoening die vaak wordt veroorzaakt door een ernstige thiaminedeficiëntie. Deze aandoening kan optreden bij patiënten met hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, die een verhoogde metabolische vraag naar vitamine B1 (thiamine) ervaren. Een nieuwe studie onderzocht de symptomen van WE in de context van hyperthyreoïdie en thyreotoxicose, met een focus op de klinische kenmerken en de noodzaak van vroege herkenning en behandeling.

Niet-stimulerende medicijnen voor de behandeling van ADHD bij kinderen en adolescenten

Attention-deficit/hyperactivity disorder (ADHD) is een van de meest voorkomende psychiatrische aandoeningen bij kinderen en heeft een aanzienlijke impact op hun gedrag, academisch succes en interpersoonlijke relaties. Stimulantia, zoals methylfenidaat en amfetaminen, wordt vaak als eerste keuze beschouwd, maar zijn niet altijd geschikt voor alle patiënten vanwege bijwerkingen, onvoldoende respons of voorkeur van patiënt of diens naasten. In een recente studie worden de niet-stimulerende medicaties voor ADHD besproken, waaronder alfa-agonisten (zoals guanfacine en clonidine) en norepinefrine heropname-inhibitoren (zoals atomoxetine en viloxazine).

Klassieke psychedelica: farmacologische eigenschappen en klinische interacties

Klassieke psychedelica zijn een groep psychoactieve stoffen die voornamelijk bekend staan om hun vermogen om de perceptie, stemming en verschillende cognitieve processen te beïnvloeden. Voorbeelden van deze stoffen zijn lyserginezuurdiethylamide (LSD), psilocybine (voorkomend in bepaalde paddenstoelen), en mescaline (gevonden in de peyote-cactus). Deze stoffen worden gekenmerkt door hun interactie met serotonine-receptoren in de hersenen, met name de 5-HT2A-receptor, wat leidt tot hun unieke psychotrope effecten.
spot_imgspot_img