zaterdag, november 2, 2024

Onderwerp: alcohol

Slaapgerelateerde voorspellers van risico’s voor alcoholgebruik en aanverwante problemen

Er is groeiend bewijs dat slaap en circadiane ritmes invloed hebben op alcoholgebruik en het verloop van alcoholgebruiksstoornis (AUD). Het bestuderen van de associaties tussen slaap/circadiane ritmes en alcohol tijdens adolescentie en jongvolwassenheid kan waardevol zijn voor het identificeren van slaap/circadiane gerelateerde benaderingen voor het voorkomen en/of behandelen van AUD. In een recente review wordt het huidige bewijs bekeken voor prospectieve associaties tussen slaap/circadiane factoren en alcoholgebruik tijdens adolescentie en jongvolwassenheid, met nadruk op de effecten van slaap/circadiane factoren op alcoholgebruik.

Alcohol en het risico op hart- en vaatziekten

Een grote studie met meer dan 430.000 deelnemers suggereert dat meer dan één drankje per dag het risico op coronaire hartziekten kan verhogen.

Psilocybine-therapie bij alcoholgebruiksstoornissen

Een groeiend aantal studies suggereert dat psilocybine, de psychoactieve stof in bepaalde paddenstoelen, ook bekend als "magische paddenstoelen", een veelbelovende behandeling kan zijn voor alcoholgebruiksstoornissen (AUD). Recent onderzoek, gepubliceerd in het wetenschappelijke tijdschrift 'Scientific Reports', biedt nieuwe inzichten in hoe psilocybine-therapie de werking van de hersenen bij AUD kan veranderen.

Farmacotherapie bij alcoholonttrekking

Alcoholonttrekking kan zich manifesteren met een scala aan symptomen, van milde angst en trillingen tot ernstige delirium tremens en aanvallen. In dit artikel kijken we naar de farmacotherapeutische behandelopties. Benzodiazepinen, chloordiazepoxide, lorazepam, diazepam, anticonvulsiva, gabapentin en baclofen worden besproken.

Alcoholgebruik: cijfers, patronen en gezondheidsimpact

Het schadelijke gebruik van alcohol is wereldwijd een oorzaak van meer dan 200 ziekten en verwondingen. Jaarlijks is er wereldwijd sprake van 3 miljoen sterfgevallen uit schadelijk alcoholgebruik, wat overeenkomt met 5,3% van alle sterfgevallen. Ongeveer 5,1% van de mondiale ziektelast is toe te schrijven aan alcohol, gemeten in disability-adjusted life years (DALYs). Naast gezondheidsgevolgen brengt schadelijk alcoholgebruik aanzienlijke sociale en economische verliezen met zich mee voor individuen en de samenleving als geheel. Hoe staat het met het alcoholgebruik in Nederland?

Populair

Somatische screening bij langdurige verslavingsproblematiek

In een nieuwe studie is de Utrechtse Somatische Screening (USS) toegepast bij 136 patiënten met langdurige verslavingsproblematiek. De studie, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in Journal of Psychiatric and Mental Health Nursing, biedt een diepgaand inzicht in de lichamelijke gezondheid van deze kwetsbare groep. Het is de eerste keer dat dit in deze omvang en volledigheid is gedaan, wat professionals in de ggz in staat stelt om beter in te spelen op de zorgbehoeften van deze patiënten.

Bipolaire stoornis en ADHD

Bipolaire stoornis en ADHD zijn twee verschillende psychiatrische aandoeningen die overlappende symptomen kunnen vertonen, wat de diagnose en behandeling kan compliceren.

Motivatie en uitvoerende functies bij ADHD

De complexe relatie tussen motivatie en uitvoerende functies bij ADHD wordt onderstreept door talrijke studies die de rol van zelfregulatie, emotionele regulatie en omgevingsinvloeden benadrukken. Tekorten in uitvoerende functies dragen aanzienlijk bij aan de motivatie-uitdagingen waarmee individuen met ADHD worden geconfronteerd.

Seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen

De seizoensgebondenheid van stemmingsstoornissen is een complex fenomeen dat wordt beïnvloed door een combinatie van biologische, psychologische en omgevingsfactoren. De interactie tussen serotonine, melatonine, zonlicht en geslacht speelt een cruciale rol in de manifestatie van deze stoornissen.
spot_imgspot_img