vrijdag, mei 24, 2024

Omega-3 en ADHD

Gerelateerde artikelen

In een meta-analyse van 22 studies met in totaal 1.789 deelnemers is de effectiviteit van omega-3 polyonverzadigde vetzuren (PUFAs) bij de behandeling van ADHD onderzocht.

Omega-3
Omega-3 vetzuren zijn gezonde vetten die in bepaalde voedingsmiddelen voorkomen, zoals vette vis, noten en zaden. Mensen hebben omega-3 vetzuren nodig voor een goede gezondheid. Sommige studies hadden in het verleden tegenstrijdige resultaten over of omega-3 vetzuren kunnen helpen bij het verbeteren van de symptomen van ADHD, mogelijk als gevolg van verschillen in dosering, samenstelling en behandelduur.

Meta-analyse
Wetenschappers wilden nu uitzoeken of omega-3 vetzuren echt kunnen helpen bij ADHD. Ze deden dit door allerlei onderzoeken te analyseren waarin omega-3 vetzuren werden gegeven aan mensen met ADHD. Het onderzoek omvatte 22 studies met in totaal 1.789 deelnemers. Ze keken naar hoeveel omega-3 werd gegeven, hoelang het werd genomen, en of het vooral uit een bepaald type omega-3 vetzuur genaamd EPA bestond.

Resultaten
Over het algemeen bleken omega-3 vetzuren niet significant te helpen om de kernsymptomen van ADHD te verminderen in vergelijking met een placebo. Maar, als mensen omega-3 vetzuren minstens vier maanden lang innamen, leken ze wel enigszins te helpen bij ADHD.

Wat betreft de specifieke samenstelling van de omega-3 vetzuren, maakte het niet veel verschil of er veel EPA in zat of dat de verhouding tussen EPA en een ander type omega-3 vetzuur genaamd DHA hoog was.

Over het geheel genomen bleek dat omega-3 PUFAs de kernsymptomen van ADHD niet significant verbeterden in vergelijking met een placebo (standaard verschil in gemiddelde [SMD]: −0.16; 95% CI, −0.34 tot 0.01; P = .07). Echter, in de subgroep van studies met een behandelduur van minstens 4 maanden, bleken omega-3 PUFAs significant effectiever te zijn dan placebo (SMD: −0.35; 95% CI,−0.61 tot −0.09; P = .007). Hoge doses eicosapentaenoic acid (EPA) of een hoge verhouding EPA/docosahexaenoic acid (DHA) bleken de ADHD-symptomen niet te verbeteren.

OOK INTERESSANT:   Nieuwe ADHD-studies moeten kenniskloof overbruggen

Conclusie
De conclusie van dit onderzoek is dat omega-3 vetzuren op zichzelf niet sterk genoeg lijken te zijn om ADHD-symptomen snel te verbeteren. Maar als mensen omega-3 vetzuren gedurende een lange tijd innemen, kunnen ze enige voordelen hebben voor mensen met ADHD.

Het onderzoek kent wel enkele beperkingen, zoals dat sommige onderzoeken klein waren.

Liu T-H, Wu J-Y, Huang P-Y, et al. Omega-3 polyunsaturated fatty acids for core symptoms of attention-deficit/hyperactivity disorder: a meta-analysis of randomized controlled trials. J Clin Psychiatry. 2023;84(5):22r14772.

Meer over dit onderwerp

Reacties

Ook in PSYMAG

In een meta-analyse van 22 studies met in totaal 1.789 deelnemers is de effectiviteit van omega-3 polyonverzadigde vetzuren (PUFAs) bij de behandeling van ADHD onderzocht.

Alleen voor abonnees

De volledige inhoud van dit artikel is alleen toegankelijk voor ingelogde abonnees. Een abonnement kost slechts €30,- per jaar. Hiervoor krijg je toegang tot alle beschikbare content, inclusief het maandelijkse pdf-vaktijdschrift (verschijnt 12x per jaar).

€30,-per jaar

PSYMAG verschijnt ook als PDF-vaktijdschrift. Voor slechts €30,- per jaar ontvang je naast toegang tot alle content op www.psymag.nl ook 12x per jaar dit tijdschrift in je digitale mailbox.

Populaire artikelen